LIFESTYLE

Evo kako SMS poruke izgledaju kad ste zaljubljeni, a kako kad ste u braku

Šta tekstualne poruke otkrivaju u vašoj vezi

(N. K.)

25.10.2014

Poznato je da se odnos između dvoje ljudi koji se vole razvija i mijenja tokom vremena. Danas, u doba tekstualnih poruka, vidljivije je u kolikoj mjeri, smatra naučnica za podatke Alice Zhao koja je odlučila analizirati SMS-ove što su ih suprug i ona izmjenjivali od trenutka kada su se upoznali prije šest godina do danas kada su u braku.

Na početku veze, 2008. kad su bili još jako zaljubljeni, poruke su bile dulje i u njihovu su rječniku prevladavale riječi "ljubav", "ljubavi", "ćao", a s vremenom su ih zamijenile kraće poruke u kojima dominiraju riječi poput "ok", "ručak", "večera", piše Independent, a prenosi jutarnji.hr.

Izmijenilo se i vrijeme slanja tekstualnih poruka. Na početku veze stizale su u vremenu između 15 sati i 3 sata, a nakon što su se vjenčali izmjenjivanje kratkih, praktičnih poruka bilo je učestalije tokom radnog vremena.

Zhao na svom blogu objašnjava kako razloge za promjene u porukama - od ljubavnih do onih rutinskih treba tražiti i u činjenici da se dok su "hodali" nisu viđali svakodnevno pa se veći dio komunikacije odvijao putem tekstualnih poruka.

- Sad smo zajedno gotovo cijelo vrijeme i komuniciramo uživo pa su SMS-ovi postali način komuniciranja o svakodnevnoj logistici, što ne znači da se sve pretvorilo u rutinu, optimistična je Zhao.