BIH

Inspektor zaštite na radu odglumio rudarskog inspektora i - zapečatio kamenolom!

Birokratski šou Senada Derviševića u Cazinu

M. DEDIĆ

25.10.2014

Slučaj bi bio nevjerovatan, recimo, u državnoj administraciji Austrije ili Njemačke, ali u BiH to je, maltene, notorna stvar. Senad Dervišević, inspektor Uprave inspekcijskih poslova Unsko-sanskog kantona (USK), zapečatio je u septembru ove godine  kamenolom Džehveruša u općini Cazin, koncesionara firme „Rad“ Cazin, u postupku koji vodi Ministarstvo privrede USK. 

Žalba „Rada“

Ne bi to zavređivalo pažnju da je upravni postupak izveden po zakonu. Naime, Dervišević je 14. aprila ove godine privremeno zabranio rad kompaniji „Rad“ Cazin jer nije imala rudarskog inžinjera na kamenolomu. Ali, da stvar bude čudnija, Dervišević se na rješenje kao predstavnik prvostepenog organa potpisao kao rudarski, a ustvari je inspektor zaštite na radu!? 

Firma „Rad“ Cazin žalila se u maju ove godine na privremeno rješenje „rudarskog“ inspektora Derviševića, a Ministarstvo privrede USK kao drugostepeni organ odgovorilo. Međutim, kako se rješenje drugostepenog organa privrednom subjektu uručuje putem prvostepenog organa, ono je došlo opet do inspektora Derviševića. On je, pak, „zaboravio“ firmi „Rad“ Cazin uručiti rješenje Ministarstva privrede USK.  

No, to ga nije omelo da četiri mjeseca kasnije, 3. septembra, zapečati Džehverušu!?

Sad na bolovanju

Vlasnik „Rada“ Halil Bajramović zatražio je očitovanje Ministarstva privrede USK, odakle mu je stigao odgovor da su rješenje još 2. juna „poslali po Derviševiću“. Iz Kantonalne uprave za inspekcije USK Bajramoviću je stiglo nešto kao izvinjenje zbog nemara kolege.

- Zamislite da vam hirurg greškom amputira nogu i onda se izvini -  komentira Bajramović i pita hoće li neko odgovarati.

halil-bajramovic1

Foto: (Bajramović: Zatražio očitovanje, dobio izvinjenje)

„Rudarski“ inspektor Senad Dervišević, nakon što je zapečatio Džehverušu i svu mehanizaciju firme „Rad“ Cazin vrijednu nekoliko miliona KM, otišao je na bolovanje. Pokušali smo čuti i njegovu stranu priče, ali bezuspješno, jer se nije javljao na naše brojne pozive. 

Najava krivičnih prijava

- Ne samo da ću se žaliti na bahatu birokratiju koja je mene i moju firmu „uzela na zub“ nego ću podnijeti i krivičnu prijavu i tužbu za nezakonite radnje državne administracije u USK i nanošenje velike materijalne štete - najavljuje Halil Bajramović, koji tvrdi i da je „komedija“ u izvedbi kantonalnog inspektora dio ciljane opstrukcije protiv njega i njegove firme, jer je dobio sudski spor protiv Vlade USK „težak“ milion i po KM.