BIH

Stipe Prlić: Bh. verzija afere „Fimi media“

Ličnost sedmice

S. NUMANOVIĆ

25.10.2014

U akciji hapšenja devet osoba svrstanih u „marketinšku mafiju“, izvedenoj pod kodnim nazivom „Gibraltar“, centralna figura među osumnjičenima je direktor kompanije „HT Eronet“ Stipe Prlić.

Gdje je „BH Telecom“

O kriminalu marketing agencija zna se već godinama, a, nažalost, naše pravosuđe čekalo je tek da bude pritisnuto otkrićima i dokazima do kojih su u ovom slučaju došli pravosudni organi Austrije i Slovenije. Nažalost, u BiH su o ovom „transparentnom kriminalu“ prvo novine ispisale stranice i stranice, a TV stanice sate i sate potrošile objašnjavajući očigledno!

Neke agencije za provođenje zakona sve su izuzetno dobro dokumentirale, ali je predmet godinama razvlačen u pojedinim tužilačkim ladicama, a akteri „Gibraltara“ nastavljali su dalje sa svojim dobro uhodanim biznisom, puneći svoje, ali mnogo više, džepove onih koji su im to omogućili. 

Da se ne lažemo, Stipe Prlić, čovjek kojeg godinama smatraju Lagumdžijinim, zapravo je „čovjek za sve sisteme“ i tek je vrh ogromnog ledenog brijega u kojem se sasvim jasno vide čelnici SDP-a i SDA. 

Šta je to Prlić radio, a da nije imao podršku, u prvom redu SDP-a, koji ga je iz sasvim jasnih razloga nametnuo na poziciju direktora „Eroneta“? I šta je to drugačije od onoga što su radili i rade čelnici drugog državnog telekom operatera, konkretno „BH Telecoma“, koji je pod potpunom kontrolom SDA i Bakira Izetbegovića? Ama baš ništa. Jedina razlika, za sada, je u tome da je Prlić trenutno iza rešetaka, a ovi drugi (još) nisu.

Previše spektakla

Ipak, ono što ohrabruje jeste činjenica da sve u ovom cijelom slučaju miriše na aferu „Fimi media“, koja je u Hrvatskoj prethodila hapšenju Ive Sanadera, te da je operacija SIPA-e i Tužilaštva BiH izvedena uz insistiranje Evropske unije. 

Međutim, isto tako je opravdan i strah javnosti da bi pojedini tužioci, kao što smo to vidjeli ovih dana u slučaju teroriste Harisa Čauševića, opet mogli zabrljati. Ako im se to dopusti, Prlić i ostali prilično brzo mogli bi išetati iz pritvora kao slobodni i ponovo „ugledni“ i utjecajni građani. 

Pogotovo zato što stalno treba imati na umu da su neki od uhapšenih direktora marketing agencija vodili izborne kampanje nekih od najvećih bošnjačkih stranaka, poput agencije MIT-a, koja je vodila kampanju SDA. 

To je ravno poziciji knjigovođe mafije - a to šta ti ljudi znaju i šta bi mogli reći na poštenom suđenju moglo bi izazvati istinski politički i krivični cunami! 

No, do sada smo se nagledali i previše spektakularnih hapšenja koja su završila sramotno, da bismo sebi dopustili luksuz naivnosti! Tek ako vidimo da je došlo do temeljitog pospremanja u tužilaštvima onih pojedinaca koji su u čvrstoj sprezi s vladajućim strankama, mogli bismo se nadati selametu!

Strastveni zemljoradnik i pčelar 

Stipe Prlić rođen je 1958. godine u Imotskom. Školovao se u Bosni i Hercegovini. U Grudama je završio osnovnu i srednju školu. U Sarajevu je 2003. magistrirao na telekomunikacijama.

Njegov profesionalni uspon koincidirao je s usponom SDP-a na vlasti. 

Oženjen je i, kako sam tvrdi, uz telekomunikacije, strast su mu zemljoradnja i uzgoj pčela.