BIH

Premijer BiH Bošnjak, šef diplomatije Srbin, a ministar finansija Hrvat

NACIONALNI KLJUČ Kako će u narednom mandatu biti podijeljene ključne funkcije

S. MUHIĆ

25.10.2014

Iako se još ne zna ko će formirati vlast, ono što je već gotovo izvjesno jeste da će neke od ključnih pozicija biti podijeljene prema nacionalnom ključu. Tako se već zna da će mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u narednom četverogodišnjem mandatu pripasti Bošnjacima.

Podsjetimo, posljednji mandat državnog premijera pripao je Hrvatima i na tom mjestu je još aktuelni predsjedavajući Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH). Prije njega Vijeće ministara vodio je Nikola Špirić (SNSD), Srbin iz manjeg bh. entiteta, dok je u mandatu prije Špirića na čelu državne vlade bio Adnan Terzić. U skladu s ovim principom rotacije po nacionalnom ključu, opet je na red došao Bošnjak.

Trećina pozicija

Prema dogovoru stranaka koje čine parlamentarnu većinu, po nacionalnom ključu dijele se i ministarstva, odnosno agencije, direkcije, uprave…

lazar-prodanovic

Foto: (Prodanović: Dogovor većine)

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Lazar Prodanović kaže za „Dnevni avaz“ kako u SNSD-u očekuju da će u ovom mandatu dobiti poziciju ministra vanjskih poslova, ali, također, smatraju da su za njih važna i ministarstva finansija te vanjskih i ekonomskih poslova.

- Ali, to je opet stvar dogovora buduće parlamentarne većine. Smatram vrlo bitnim da se vodi računa o ravnopravnoj zastupljenosti naroda i participaciji RS u smislu da tom entitetu na nivou BiH pripada trećina pozicija. To ne mora značiti da će svi ministri iz RS biti iz srpskog naroda - tvrdi Prodanović. 

Kao i do sada, dodaje on, SNSD će insistirati da predstavnicima srpskog naroda pripadnu čelne pozicije Regulatorne agencija za komunikacije (RAK) i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

-  Osim toga, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) je od izuzetne važnosti. Prethodno je na direktorskoj poziciji bio Bošnjak, sada Hrvat, mislim da bi bilo logično da naredni mandat dobije Srbin – ustvrdio je Prodanović. 

Što se tiče Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), poslanik SNSD-a tvrdi da, kada istekne mandat trenutnom direktoru iz reda srpskog naroda Goranu Zupcu, i o tome će se razgovarati na nivou parlamentarne većine, iako su već dva mandata direktori Srbi. 

Kao i Prodanović, potpredsjednik SDA Adil Osmanović također smatra da će u narednom mandatu predsjedavajući Vijeća ministara BiH biti Bošnjak, a da od sastava buduće većine zavisi iz koje stranke.

- Mislim da se trebamo držati dosadašnjeg principa rotacije. Slažemo se i sa praksom da u tom slučaju ministar vanjskih poslova BiH bude Srbin, a ministar finansija Hrvat - ističe Osmanović u izjavi za Dnevni avaz“. 

adil-osmanovic-saslusanje9mk

Foto: (Osmanović: Izbalansirati pozicije)

On tvrdi i da je došlo vrijeme da na čelu SIPA-e bude Bošnjak, a da ministar sigurnosti bude neko iz reda srpskog naroda. 

Ništa unaprijed

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, kaže da će oni poštovati sva načela koja su ranije dogovorena, ali i volju svakog od konstitutivnih naroda u BiH. 

cavara-marinko3mk

Foto: (Čavara: Poštivati dosadašnji raspored)

- Prerano je govoriti o tome koje će konkretno ministarstvo ili agencija pripasti određenom narodu. To bi bilo prejudiciranje budućih razgovora – istakao je Čavara. 

Što se tiče federalnog nivoa, iako govori da će to biti stvar dogovora budućih partnera, Čavara smatra da bi se trebao poštivati dosadašnji raspored pozicija po nacionalnom ključu. 

- Prvo, potrebno je definirati programska načela i ciljeve, a onda raspored pozicija i ministarstava. Postoje određena načela odranije, da je predsjednik Vlade FBiH i Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Bošnjak, a da je predsjednik Federacije i predsjednik Doma naroda Federalnog parlamenta Hrvat. Ali, o svemu tome treba razgovarati i pregovarati, ništa unaprijed ne određivati - oprezan je Čavara. 

Trenutni mandat

Državni nivo

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH – Hrvat
Ministar vanjskih poslova BiH – Bošnjak 
Ministar finansija BiH – Hrvat
Direktor UIO – Hrvat
Direktor SIPA-e - Srbin
Direktor RAK-a – Bošnjak
Direktor OSA-e – Bošnjak

Federacija BiH

Premijer Vlade FBiH – Bošnjak
Ministar finansija FBiH – Hrvat
Ministar unutrašnjih poslova FBiH – Bošnjak
Direktor Federalne uprave policije – Hrvat
Porezna uprava FBiH - Bošnjak
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH – Bošnjak
Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH - Hrvat

RS

Predsjednik RS - Srbin
Premijer Vlade RS – Srbin
Ministar finansija RS - Srbin
Ministar unutrašnjih poslova RS – Srbin
Direktor poreske uprave RS – Srbin
Predsjednik Narodne skupštine RS – Srbin
Predsjedavajući Vijeća naroda RS - Srbin