BIH

Počinje rasplet u gubitničkom SDP-u

Danas sjednica Glavnog odbora partije

A. Du.

25.10.2014

Sjednica Glavnog odbora SDP-a BiH, koja će danas biti održana u Sarajevu, trebala bi dati ključne odgovore na pitanja u kojem će smjeru ići ova stranka nakon što je pretrpjela izborni debakl.

Neiskren odnos

Očekuje se da Glavni odbor izglasa da u najkraćem roku bude održan vanredni kongres SDP-a, na kojem će se birati novo rukovodstvo te izmijeniti stranački statut. Visoki funkcioneri SDP-a Svetozar Pudarić, Nermin Nikšić i Lidija Korać imenovani su u grupu koja će napraviti radnu verziju Statuta.

Iako u stranci vrvi od nezadovoljstva, prije svega kada je riječ o neiskrenom odnosu predsjednika Zlatka Lagumdžije prema drugim članovima rukovodstva, ostavke koje su podnijeli Nikšić, Korać, Damir Hadžić, Saša Magazinović, Hamdija Lipovača i drugi visoki zvaničnici, kako je zaključeno na sjednici Predsjedništva u ponedjeljak, stavljene su ad acta.

beslagic-selim-portret

Bešlagić: Ništa ne treba gurati pod tepih  

Veći dio članstva, naime, na današnjoj sjednici očekuje da će ljudi poput istaknutih SDP-ovaca Selima Bešlagića jasno ukazati na sve ono što smrdi u vrhu stranke. On je jučer za "Avaz" potvrdio da će otvoreno danas o svemu progovoriti.

Skidanje glave

- Neka svako otvoreno kaže šta misli, to je prava demokratija. Ne znam šta su ovi u Predsjedništvu dogovarali ovih dana, znam samo ono što sam vidio na televiziji.
Cijenim da ništa ne treba gurati pod tepih, i da treba otvoreno razgovarati. Ako to ne uradimo, onda ništa od socijaldemokratije. Ovo je poraz koji se mora prihvatiti, a za to neko mora odgovarati. Ne treba tražiti skidanje glave, već da se nađe rješenje - kazao nam je Bešlagić.

Održana sjednica Predsjedništva

U Sarajevu je jučer održana i sjednica Predsjedništva SDP-a, koja nije završena do zaključenja ovog izdanja „Dnevnog avaza“. U izjavi za Fenu Damir Hadžić je prije sastanka kazao da je sjednica Predsjedništva u funkciji priprema za današnji Glavni odbor.

- Definiranje osnovnih koraka vezanih uz aktivnosti koje će nas dovesti do vanrednog kongresa, te praktično očekivanje da GO donese tu odluku koja bi podrazumijevala da u narednih četrdesetak dana dođemo do vanrednog kongresa i novog rukovodstva SDP-a - kazao je Hadžić.