BIH

Hidžra nas uči požrtvovanosti i odricanju u korist dobra

SVEČANOSTI U Kuvajtskoj džamiji obilježena muslimanska nova godina

K. Ke.

24.10.2014

U prepunoj Kuvajtskoj džamiji večeras je nakon akšam-namaza uz svečani program i vatromet u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo obilježena Nova 1436. hidžretska godina, a svečani govor održao je muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković.

Izvući pouke

On je istaknuo važnost Hidžre, kao jednog od najvažnijih događaja u historiji islama, kada je poslanik Muhammed, a.s., sa svojim ashabima prešao put od Meke do Medine.  - Moramo se sjetiti da je prva muslimanska zajednica na čelu s hazreti Omerom odabrala ovaj datum, događaj, kao početak računanja islamskog vremena, odnosno početak računanja vremena po Hidžri – kazao je ef. Ljevaković.

On kaže kako muslimani moraju i danas izvlačiti pouke iz tog važnog događaja, jer, kako je kazao, muslimani iz Hidžre mogu naučiti da je vjera najveća vrijednost.

 - Hidžra i vjera nas uče da treba požrtvovanosti, da se treba odricati u korist općeg dobra, bratstvu među ljudima i boljim međuljudskim odnosima, ljepšim i sadržajnim životom – istaknuo je sarajevski muftija, čestitajući svim vjernicima Novu hidžretsku godinu.

U izjavi za „Avaz“, on je posebno istaknuo radost što je džamija bila puna vjernika, te da to pokazuje zreo odnos bosanskih muslimana prema svojoj vjeri.

Poštuju tradiciju

- Masovnim prisustvom vjernici su pokazali da poštuju svoju tradiciju i da znaju važnost Hidžre te da poštuju sve poruke i pouke koje ona nosi sa sobom – istaknuo je Ljevaković.

Prisutvovali bivši i sadašnji ambasador Palestine

ambasadori-hidzra

Maruf, Alatraš i Namuran nakon svečanosti

Svečanom obilježavanju Nove hidžretske godine večeras su uz pratnju Madžida Marufa, predsjednika Palestinske zajednice u BiH, prisustvovali i odlazeći palestinski ambasador Kaled Alatraš (Khaled Allatrash) i novi ambasador Palestine u BiH Rezek Namuran.