KOLUMNE

Poštenje kao zanimanje

Ličnost dana Elvir Alić

Autor:A. DŽ.

25.10.2014

Cijeli svoj život 43-godišnji Elvir Alić dao je za odbranu časne policijske profesije. Prošao je put od policajca pozornika do pripadnika Specijalne jedinice, a onda kao kriminalistički tehničar u Kantonalnom MUP-u. I dok uniformu koju nosi i zanimanje policajca nerijetko kritiziraju, pa i dovode u vezu s "drugom stranom", obični časni ljudi kao Elvir uspijevaju vratiti građanima sliku o policajcu kao čuvaru pravde i građana. 

Iako je na trotoaru našao više od svoje godišnje plaće, Alić nije razmišljao, nego je pozvao kolege i krenuo u potragu za vlasnikom novca. Njegova konstatacija da je "žalosno što živimo u vremenu kada je biti i postupiti normalno postalo vijest" pokazuje ustvari svu veličinu i poštenje ovog policajca. 

I sigurno je da je takva većina Elvirovih kolega, u uniformama svih policijskih jedinica u BiH. No, u društvu ogrezlom u korupciju i kriminal zaista i postaje vijest kada neko "neće tuđi novac", želeći čista obraza sutra ganjati i zatvarati one koji ga nisu stekli pošteno. A takvima kao Elvir poštenje i jeste osnovno zanimanje. 

Elvir Alić u policiji je 21 godinu, oženjen je i ima dvoje djece.