BIH

Policajci traže jednake plaće za sve u FBiH

Šest policijskih sindikata se udružilo

Autor:A. DŽ.

25.10.2014

Šest policijskih sindikata iz Federacije jučer je udružilo svoje snage na Osnivačkom kongresu Saveza sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH. Na kongresu su se ujedinili sindikati iz Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Srednjobosanskog, Bosanskopodrinskog i Livanjskog kantona, kao i Sindikat službenika FMUP-a Sarajevo. Svoju saglasnost na udruživanje u Savez dali su i sindikalisti Zapadnohercegovačkog kantona, koji su jučer bili odsutni zbog svojih internih izbora. 

- Plaće policajaca kreću se od 700 do 1.200 KM i poražavajuće je da se ljudi koji idu u zajedničke akcije tretiraju različito. Zakon o plaćama ne provodi se više od pet godina. Naš zahtjev, uz izjednačavanje plaća, jeste da se više za penzionisanje ne uzima prosjek plaća od 28 ili 40 godina staža, nego pet godina, kako je to u zemljama okruženja. Upisivanjem ratnog staža u kojem smo radili posao bez naknada, policajci su kažnjeni umjesto nagrađeni, jer im u tom slučaju penzije ne mogu biti ni 400 KM - kaže član Centralnog odbora i predsjednik Sindikata policajaca ZDK Almir Salkičević.

Njegov kolega iz Travnika Dragan Škulj kaže da je i jučer širom FBiH provedena akcija u kojoj su učestvovali policajci koji imaju različite naknade, dnevnice, tople obroke... 

- Sada vlast nasuprot sebe ima ujedinjene policajce, ima ravnopravnog sagovornika koji predstavlja 9.800 policajaca. Savez smo formirali jer smatramo da postojeća unija ne čini ništa da bi popravila status policajaca u Federaciji. Zato pozivamo i kolege iz preostalih kantona da nam se pridruže - kaže Amir Dedović iz BPK.