KOLUMNE

Kasta lopovluka

Komentar dana

E. AVDOVIĆ

25.10.2014

Otkako je Bosna i Hercegovina prije 22 godine upisana u grunt država i nacija, u članstvo Ujedinjenih naroda, u Njujorku, mnogo je bistre vode proteklo Ist Riverom. Ali, mnogo je i prljavštine ostalo na bh. obalama - iza onih što su se Bosnom samo okoristili i koje je kao neplodni mulj nanijela poplava zvana korupcija!

Tako je nastala i još jedna, medijska kasta lopovluka u sprezi s visokom bh. politikom. Njeni su “uposlenici”, doduše, imitirali Zapad u stilu i ekstravaganciji, ali su zanemarili svaku vrijednost, princip, pravni i profesionalni standard, svodeći priču o Bosni na logiku offshore kompanije.

I dok su se neki, izgleda, naivno trudili i javnost informirali o svakom trendu ili naprosto informaciji, ponekad i na rubu vlastite egzistencije, u Bosni su zaživjeli medijski lešinari po uzoru na svoje političke sponzore. Malo je u BiH “bogobojaznih”, ponajmanje među onima koji se time hvale.

Predugo traje i priča o izvjesnim Kulenoviću, Zaimoviću, Kučuku… kao o “braniteljima” nacionalnih interesa, “zelene” SDA ili profitabilne nostalgije “crvenog” SDP-a, već poznata “patriotska” shema njihovih šefova.

Zato bi se i navodi o izvlačenju novca iz bh. državnih kompanija putem agencija i medija, čiji se direktori često žale kako nemaju para za novinare, morali pretvoriti u naslove o prvom bh. sanaderu, njegovim đavoljim šegrtima i partnerima!

U protivnom, a kako je upozoravao i Džozef Pulicer (Joseph Pulitzer), po kojem se svake godine dodjeljuje najveća američka nagrada za novinarstvo: “Država se uzdiže i pada zahvaljujući novinarskom uzdignuću ili padu.” Sve ostalo je bijeg od pravne države!