BIH

"Bosna i Hercegovina na prekretnici - Novi pristup euroatlanskim integracijama"

Međunarodna konferencija Paneuropske unije BiH

Fena

24.10.2014

Međunarodna konferencija Paneuropske unije BiH "Bosna i Hercegovina na prekretnici - Novi pristup euroatlanskim integracijama" svečano je otvorena večeras u Sarajevskoj vijećnici. 

Trodnevna konferencija okupit će više od 120 predstavnika paneuropskih organizacija iz nekoliko europskih zemalja, predvođenih predsjednikom Međunarodne Paneuropske unije Alainom Terrenoireom, kao i predstavnike europskih institucija i organizacija, te domaće zvaničnike.

Učesnike konferencije pozdravio je predsjednik Paneuropske unije BiH Vanja Gavran koji je kazao da je sazrjelo vrijeme za drugačiji, novi i odgovorniji pristup naše zemlje prije svega prema evropskim integracijama. 

Počasni predsjednik Panevropske unije BiH  Franjo Topić podsjetio je da je Panevropska unija jedna od najstarijih organizacija koja propagira evropsko jedinstvo i evropske vrijednosti i standarde u BiH. Naglasio je da bez BiH Paneuropska unija i EU nisu kompletne.
 
Predsjednik Međunarodne Paneuropske unije Alain Terrenoire je ponovio svoju bezrezervnu podršku za ulazak BiH u EU, naglašavajući prije svega njenu prirodnu pripadnost Evropi i EU. Izrazio je nadu da će BiH nakon nedavnih provedenih izbora krenuti demokratskim putem ka Evropskoj uniji. 

- Sljedeće godine se navršava 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma koji je zastavio rat, ali ovoj zemlji donio komlikovano uređenje i nadamo se da tako neće ostati i da će se za ovu zemlju otvoriti evropske perespektive - kazao je Terrenoire.

Zastupnik u Evropskom parlamentu Eduard Kukan u svom obraćanju istakao je da je proširenje Evropske unije sa 12 na 28 članova najbolja stvar koja se dogodila ovom podijeljenom kontinentu, izražavajući punu podršku procesu proširenja Unije.

On je izrazio nadu da će Međunarodna konferencija Paneuropske unije „ BiH na prekretnici - Novi pristup evroatlanskim integracijama“ rezultirati novim idejama koje će biti ne samo razmatrane nego i provedene. 

- Tajming održavanja konferencije je odličan s obzirom da su provedeni izbori u BiH ali i u EU. Nadam se da će 2014. godina biti iskorištena i da će se novoizabrani predstavnici kako u BiH tako i u EU započeti nešto novo i pokrenuti proces integracije ove zemlje u Evropu - rekao je Kukan.

Dobrodošlicu gostima u Sarajevskoj vijećnici poželio je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić koji je podsjetio na istoriju ovog najvećeg i najreprezentativnijeg objekata iz austrougarskog perioda u Sarajevu. 

- Ovo je mjesto gdje su se srele različite civilizacije i kulture koje se nisu samo sukobljavale, nego su kroz svoju dugu povijest sarađivale i živjele zajedno na ovom prostoru - kazao je Komšić. 

Među mnogim gostima, konferenciji će prisustvovati i nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu Tonino Picula, Tanja Fajon, Dubravka Šiuca i drugi.

Međunarodna konferencija nastavlja rad sutra, a rezultiraće potpisivanjem deklaracije Paneuropske unije koja će biti poslana svim važnim institucijama u BiH, kao i institucijama Europske unije.