BIH

Nakon maratonskog ročišta: Prijava o pritisku i prijetnjama na svjedoka u akciji "Gibraltar"

Sutra odluka o produženju pritvora

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

24.10.2014

Punih pet sati u Sudu BiH trajalo je ročište za određivanje jednomjesečnog pritvora uhapšenima u akciji Državne agencije za istraživanje i zaštitu i Tužilaštva BiH, pod nazivom „Gibraltar“.

Sud bi odluku trebao donijeti sutra u jutarnjim satima. U uvodnom izlaganju postupajuća tužiteljica u ovom predmetu, Dragica Glušac, iznijela je prijedlog za određivanjem pritvora.

U iscrpnom izlaganju zahtjeva za pritvor, tužiteljica je između ostalog navela da su osumnjičeni, Senad Zaimović, Ejub Kučuk, Lajla Torlak, Neven Kulenović, Belma Kulenović, Sanjin Kulenović, Darko Aleksić, Stipe Prlić i Zoran Bakula, oštetili budžet BiH za više od osam miliona KM.

Također, tužiteljica je kazala da već postoji prijava o pritisku i prijetnjama na jednog svjedoka u ovom slučaju, što je navela kao dodatni razlog određivanja mjere pritvora.

Odbrana osumnjičenih u cjelosti je odbacila sve navode Tužilaštva BiH, navodeći da im nisu dostavljeni nikakvi dokazi o krivičnim djelima koja se stavljaju na teret njihovim branjenicima.

Tužiteljica je obrazložila da je Sudu BiH uputila zahtjev da se odbrani ne dostavljaju dokazi zbog zaštite istrage, odnosno kako je kazala zbog ometanja istrage.

Tužilaštvo smatra da bi osumnjičeni na slobodi vršili utjecaj na svjedoke. Odbrana također tvrdi  da su njihovi branjenici u nezakonitom pritvoru i da je Tužilaštvo ročište o određivanju pritvora trebalo zakazati sinoć do 22.45 sati, a ne tek jutros u 8.30 sati.