REGION

Nobilo: "Presuda Krunoslavu Pratesu je puna netačnosti"

Na suđenju Perkoviću i Mustaču u Njemačkoj

Fena

24.10.2014

Treće ročište na suđenju bivšim agentima tajnih službi Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred sudom u Muenchenu nastavljeno je u petak poslijepodne čitanjem završnog dijela presude Krunoslavu Pratesu, za koju je Perkovićeva odbrana rekla da je puna netačnosti.

Perkovićev advokat Anto Nobilo rekao je da je presuda puna netačnih tvrdnji u vezi s činjenicama i odnosima među osobama koje se u njoj navode.

"Mi ćemo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima tokom procesa dokazati kako su mnoge tvrdnje iznesene u presudi neistinite", rekao je Nobilo.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster oduzeo mu je riječ upozorivši Nobila da u njemačkom kaznenom postupku nije predivđeno da odbrana najavljuje postupke, nego je samo trebala iznijeti komentar na presudu Pratesu.

Sudac nije dao riječ ni drugom Perkovićevom advokatu Richardu Beyeru, kao ni predstavniku državnog tužilaštva Lienhardu Weissu, jer za to, kako je rekao, sad nije vrijeme.

Postupak je nastavljen čitanjem osmrtnica svjedoka koji su dali izjave tokom istrage u prvom procesu, u kojem je Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubistvu Stjepana Đurekovića. Među osmrtnicama su se našla i imena Ivice Račana, Milutina Baltića i Milke Planinc.

Treći dan suđenja završen je čitanjem iskaza koje je nakon ubistva svog oca dao u međuvremenu preminuli Damir Đureković.

Proces se nastavlja 4.novembra kada bi trebali biti saslušani policijski službenici i vještaci koji su bili na mjestu ubistva Đurekovića u Wolfratshausenu pored Muenchena u julu 1983.