REGION

Protesti podrške Šešelju: Radikali blokirali novosadske mostove

Nezadovoljni tretmanom Haškog tribunala prema njihovom lideru

Redakcija

24.10.2014

Varadinski most u Novom Sadu blokirale su danas pristalice Srpske radikalne stranke (SRS) nezadovoljne tretmanom Haškog tribunala prema njihovom lideru i optuženiku za ratne zločine Vojislavu Šešelju.

Kako navode pojedini lokalni mediji, blokiran je i most Slobode.

Radikali su se na mostu pojavili sa stranačkim obilježjima i zastavama, noseći transparente sa natpisom "Oslobodite Šešelja", tražeći njegovo puštanje iz Haškog tribunala i pritvora u Ševeningenu.

U blokadi Varadinskog mosta, koja je počela oko četiri sata popodne, učestvovalo je više desetina radikala, dok je druga grupa automobilima blokirala ulaz na Most slobode.

SRS je za sutra zakazala protest u Beogradu ispred kancelarije Haškog tribunala, jer smatraju da Šešelju nije omogućeno odgovarajuće liječenje.

Najavili su i da će proteste radikalizovati ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uslišeni.

Lider SRS Vojislav Šešelj nalazi se u Hagu od 2003. godine a još mu nije izrečena prvostepena presuda. Prema navodima pojedinih medija, Šešelj ima rak na jetri.

Optužnica Vojislava Šešelja tereti za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1991. do 1993. godine u BiH, Hrvatskoj i Vojvodini. Odvojeno od optužnice Šešelj je u tri postupka osuđen zbog nepoštivanja suda na 15, 18 i 24 mjeseca zatvora.