BIH

"Avaz" na licu mjesta: Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj pušteni iz pritvora u Sarajevu

Uhapšeni prije dva mjeseca u akciji SIPA-e kodnog naziva "Brend"

M. Aš.- E.T.

24.10.2014

Kako javlja "Avazov" reporter večeras oko 19: 45 sati iz pritvorske jedinice Suda BiH u Sarajevu pušten je Milorad Bahilj, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH. Bahilj nije želio davati izjave novinarima te je burno reagirao na fotografisanje predstavnika medija.  

Ranije večeras iz pritvorske jedinice Suda BiH u Sarajevu pušten je i Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer Federacije BiH i ministar poljoprivrede u Vladi FBiH. Kako javlja reporter "Avaza" sa lica mjesta Lijanović se kratko obratio mnogobrojnim okupljenim novinarskim ekipama.

- Ako smo mojim hapšenjem pomogli Tužilaštvu BiH da pokrene pravu istinu o ovom predmetu, onda sma zadovoljan - rekao je on. 

Na upit novinara da prokomentariše rezultate izbora Jerko je rekao:

- Sve ste vidjeli, uhapšen sam dva dana prije izbora. Osim mene uhapšen je i šef Izbornog štaba, rekao je Lijanović.

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je danas odluku kojoj se ukida pritvor uhapšenima u akciji SIPA-e "Brend", među kojima su dopremijer Federacije Jerko Ivanković Lijanović, njegova braća Jozo i Slavo, ministar privrede Milorad Bahilj, te knjigovođa Mirko Galić. Odluka je donesena nakon žalbe advokata Lijanovića.

Ovu informaciju potvrdila je za “Avaz” Nada Dalipagić, advokatica Lijanovića.

Naloženo je da se oni odmah puste i branit će se sa slobode - rekla je Dalipagić.

Podsjećamo, oni su uhapšeni prije dva mjeseca u akciji SIPA-e kodnog naziva “Brend”, a sumnjiče se za organizovani kriminal, utaju i pranje novca. Pod sumnjom su da su budžet oštetili za 11,6 miliona KM: U pritvoru su već proveli mjesec, a Sud BiH je nedavno na prijedlog Tužilaštva BiH donio odluku da im se produži pritvor za dva mjeseca koji je trebao trajati do 29. novembra.

U ovoj akciji su hapšeni i Jozo Slišković, Željko Mikulić, Zdravko Ivanković, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, te Mladen Ivanković Lijanović. Ali su oni pušteni da se brane sa slobode.

- Pripadnici ove organizirane kriminalne grupe osnivali su više fiktivnih preduzeća na koja su u cijelosti prenosili svoju proizvodnju, a koja su zatim nastavljala obavljati proizvodnju s istim zaposlenim, u istim prostorijama, istim pogonima i po istoj licenci - izjavila je nakon hapšenja Kristina Jozić, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), čijih je više od 200 pripadnika učestvovalo u hapšenjima i pretresima na 17 lokacija u Sarajevu, Širokom Brijegu, Grudama i Mostaru.