BIH

Sve ekipe Civilne zaštite na terenu: Poplave na području općine Cazin, mještani u strahu

Kiša neprekidno pada već tri dana

S. J.

24.10.2014

Tek što su građani općine Cazin, čije se kuće nalaze u slivu rijeka Mutnice i Korane malo odahnuli od nedavnih poplava, desile su se nove. Ponovo je došlo do obilnih kišnih padavina, koje su donijele i nove probleme.

put-kroz-pjanice

Put kroz Pjaniće

Kiša sa kratkotrajnim prestancima pada od srijede, a sa puno jačim intenzitetom od četvrta ujutro, tako da je izazvala brojne probleme. Ionako natopljena zemlja jednostavno ne može da primi tolike količine vode, koja se izlila iz korita nekoliko potoka i rječica, te rijeka Mutnice i Korane.

Voda je ušla u više stambenih i pomoćnih objekata u nekoliko cazinskih naselja, a prema njenoj visini, evidentno je da je ovo njen najveći nivo do sada. Kao i prošli put, najviše su ugroženi objekti u naseljima Kapići, Ćoralići, Pjanići, Tržac, Tržačka Raštela, Mutnik, a na nekoliko mjesta i u naseljima Stijena, Miostrah, Slatina i Majetići.

velike-kolicine-vode

Velike količine vode

Jedinice Civilne zaštite i Vatrogasne jedinice Cazin su non-stop na terenu, gdje pomažu ugroženim mještanima u ispumpavanju vode iz njihovih objekata, te postavljanju nasipa od vreća pijeska. Velike količine vode izlile su se po poljoprivrednom zemljištu, a na više mjesta preplavile su i saobraćanice, kao i nekoliko manjih mostova. Potočići Gračanica, Radetina, Čajin potok i još nekoliko manjih nabujali su i slijevaju se u rijeku Mutnicu, čije korito ne može da primi svu tu vodu i izlijeva se po okolnim njivama, plaveći i stambene objekte.

- Sve naše ekipe su na terenu, nastojimo spasiti koliko se može, mada kad su ovolike količine vode u pitanju, teško je odbraniti se. Zemlja je puna vode, a kiša neprestano pada. Pomažemo ljudima u spašavanju njihove imovine, ali protiv ovolikih količina vode, teško se odbraniti. Na nekim mjestima gdje to ranije nije bio slučaj, voda se sada izlila i poplavila ih, što je donijelo nove nevolje građanima - istaknuo je Said Mujić, šef Službe Civilne zaštite općine Cazin.

autobus-na-klizistu

Autobus na klizištu

Glavna saobraćajnica kroz naselje Pjanići prema Tršcu poplavljena je u dužini od nekoliko stotina metara, a nivo vode prelazi asfalt i do 50 cm. Saobraćaj se do daljnjeg ne odvija tim dijelom puta, kao ni preko nekoliko mostova.

Kritično je i u Tržačkim Raštelima, gdje je došlo do izlijevanja Korane i plavljenja glavne saobraćajnice, pa je saobraćaj tim dijelom puta obustavljen. Stanje u naselju Tržac je posebno zabrinjavajuće, jer je najviše izloženo vodenom valu.

voda-u-kucama

Voda u kućama

Mještani pomenutih naselja su u strahu, jer kiša i dalje pada, mada sada sa nešto slabijim intenzitetom. Da situacija bude još teža, nove količine vode su aktivirala neka stara, ali izazvala i nova klizišta.

U cazinskom prigradskom naselju Puškari, na glavnom magistralnom putu se pod težinom autobusa aktiviralo staro klizište i samo zahvaljujući sreći, nije došlo do njegovog prevrtanja, što bi imalo kobne posljedice. Kasnije je autobus izvučen, a klizište je ograđeno. Mještani brojnih cazinskih naselja u strahu gledaju u nebo, nadajući se da će kiša napokon prestati.