SARAJEVO

Izdata garancija za kreditno zaduženje preduzeća ZOI '84

Vlada Kantona Sarajevo danas usvojila odluku

Fena

24.10.2014

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je danas odluku o izdavanju garancije Bor banci d.d. Sarajevo za Kantonalno javno preduzeće ZOI '84, a radi realizacije kredita iz Programa sanacije ovog preduzeća.

Na konferenciji za novinare vršilac funkcije premijera Kantona Sarajevo Muhamed Kozadra je istakao da se radi o završetku procesa sanacionog programa KJP ZOI' 84. Poručio je da je sada na upravi tog preduzeća da poduzme sve aktivnosti oko neophodnih priprema za zimsku sezonu.

Na osnovu izdate garancije, kako je pojašnjeno, aktivirat će se kreditna sredstava i ZOI '84 počinje ponovo da radi. Ovo nije kreditno zaduženje Kantona, nego se radi o kreditnom zaduženju ZOI '84 koje će se plaćati iz resursa koje ima to preduzeće.

"Vlada KS-a je danas donijela odluku o davanju garancija za potpisivanje ugovora o zakupu i potpisivanje ugovora o cesiji koje su od dvije poslovne banke koje su tokom cijele godine bile na raspolaganju, odnosno jedine su banke koje su htjele prihvatiti ovaj aranžman s ovim komunalnim preduzećem uz sve uvjete koje su Skupština i Vlada KS-a odobrile", izjavio je Kozadra dodajući da će tokom sljedeće sedmice doći do potpisivanja ugovora između banke i ovog preduzeća.

Skupština je, naglasio je Kozadra, putem budžeta odobrila 2,5 miliona KM, što je dobiveno kod Razvojne banke kao kredit za sanaciju dijela objekta u Zetri koji će se koristiti za iznajmljivanje magacinskih prostora, oko 11.000 kvadratnih metara, što će biti dio uvjeta i za potpisivanje ugovora za cesiju, odnosno za sticanje prihoda za vraćanje ovog kredita. Neka državna preduzeća i institucije, poput Kantonalne direkcije za robne rezerve, iznajmit će te prostore i ZOI' 84 će na taj način imati redovne izvore prihoda za vraćanje ovih kreditnih sredstava.

Kreditni aranžman, istakao je Kozadra, neće opterećivati redovno poslovanje preduzeća ZOI' 84.

Generalni direktor ZOI '84 Midhat Hubijar je izrazio zahvalnost Vladi KS-a na podršci koja je pružena preduzeću u vezi s dobijanjem ovih kreditnih sredstava.

Naglasio je da će nova uprava preduzeća krenuti agresivno u konsolidaciju ZOI'84 što, između ostalog, podrazumijeva i intenziviranje svih radova koji se tiču pripreme zimske sezone na našim olimpijskim planinama.

"Mogu garantovati da ćemo stvoriti sve uslove da zimska sezona počne u planiranim rokovima", kazao je Hubijar dodajući da je dobio informaciju, nakon današnje sjednice Nadzornog odbora, da su formirani cjenovnici za predstojeću zimsku sezonu.