BIH

CIK ponovo broji glasove za čak 125 biračkih mjesta

Naredba Glavnom centru za brojanje

S. M.

24.10.2014

Centralna izborna komisija BiH (CIKBiH) na današnjoj hitnoj sjednici naložila je Glavnom centru za brojanje glasova, a na zahtjev glavnog kontrolora, da ponovo broji glasove prvo sa 45, a nakon toga sa još 18 biračkih mjesta širom BiH. Ako se ovom doda i prethodna odluka o ponovljenom brojanju glasova sa još 62 biračka mjesta dobije se cifra od rekordnih 125 biračkih mjesta sa kojih je glasove ponovo potrebno brojati. Ponovno brojanje glasova sa 63 biračka mjesta bit će izvršeno danas u poslijepodnevnim satima.

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić rekao je da su danas završili sa usvajanjem zahtjeva glavnog kontrolora za novim, ponovnim brojanjem na 125 biračkih mjesta.

To je mnogo više nego što je bilo zahtjeva na općim izborim 2010. godine, kada je bilo oko 70 ponovnih brojanja. Na lokalnim izborima prije dvije godine bilo je 85 zahtjeva za novo brojanje. Dakle, ove godine opet više nego i na lokalnim izborima 2012. O čemu se radi? Problem je u tome što su iz izbora u izbore sve lošiji rezultati dostavljani iz općinskih i gradskih izbornih komisija.  Morali su voditi više brige – rekao je Mikić.

Kako je dodao Mikić, CIK je uložio mnogo u edukaciju članova biračkih odbora, ali ističe da „očito neko ima neke druge instrukcije i zato dolaze takvi rezultati“.

Rekao sam na sjednici, da smo mi po zakonu dužni podnijeti izvještaj o provedbi izbora Parlamentarnoj skupštini BiH, to ćemo uraditi i ovoga puta. Svaki put smo konstatirati da su birački odbora najslabija karika u biračkom procesu. To se, nažalost, potvrdilo i ovih izbora, i to u goroj formi nego ranijih godina. Naše preporuke da je potrebno na drugačiji način predlagati i imenovati članove biračkih odbora nisu nailazile na razumijevanja, iako su te naše preporuke usvajane. Mi ćemo podnijeti inicijativu za izmjenu izbornog zakona i preko nadležnih struktura uputiti je u zakonodavnu proceduru i dat ćemo tačnu sliku negativnosti koje su do sada bile i pravilna rješenja – istakao je Mikić.

Prema riječima predsjednika CIK-a, svi članovi sada će se posvetiti utvrđivanju i objavi rezultata, a poslije toga slijedi razdoblje kada oni koji su po zakonu ovlašteni podnose zahtjeve za novo brojanje.

Vidjet ćemo jesu li zahtjevi opravdani ili nisu. U okviru zakonom utvrđenog roka 30 dana od dana izbora mislim da ćemo potvrditi i objaviti rezultata Općih izbora – dodao je Mikić.