LIFESTYLE

Neizgovorene riječi vas ubijaju? Razbijte tišinu

Savjeti za opstanak veze

(Mi.K.)

24.10.2014

Ponekad se čini da je lakše otići nego ostati i pokušati popraviti narušene odnose. Kako znati vrijedi li se uopće truditi se, pita sve više parova kojima se ispriječila tišina.

Život nas zna iznenaditi, ugodno i neugodno. Čini se da je sve u redu, živimo balansirajući između obaveza, i u jednom trenutku kad se nakon nekog vremena nađemo nasamo s partnerom, umjesto da uživamo u zajedničkim trenucima, čini se da nemamo jedno drugom šta reći. Ili je možda previše tema o kojima se ne usuđujemo progovoriti, jer predviđajući odgovore koje bismo mogli čuti, zaključimo da bismo nakon rasprave mogli biti još tužniji i više razočarani. Izgovoreno i neizgovoreno taloži se među vama i udaljava vas sve više i više.

Klinička psihologinja i bračna savjetnica Randi Gunther kaže da opstanak neke veze ovisi o odgovoru na nekoliko ključnih pitanja: žele li oba partnera još isto; je li ostalo u vezi dovoljno volje da se ona popravi i oživi, jesu li doista prebrodili potencijalne probleme iz prošlosti ili ih oni još sputavaju; izbjegavaju li rješavanje problema koji iskrsavaju i žele li još promijeniti stanje na bolje, piše "SuperMile" a prenosi 24.info.

Ako su pozitivni odgovori prevagnuli kod oba partnera, ono što će dati nadu u svijetlu budućnosti te veze, bit će mogućnost da čuju jedno drugo. 

Ako će jedan partner koncentrirano sluša drugoga bez prekidanja i obratno, stvoren je prvi preduvjet da se problem riješi. Ponekad je upravo nemogućnost govorenja bez prekidanja jedan od problema koji udalji partnere. Želja i poriv za prekidanje prestat će tek onda kad se partneri usredotoče na ono što im govori druga strana.

Iskazivanje brige drugi je važan pokazatelj da se odnos još može popraviti

Pritom, upozoravaju  stručnjaci, obratite pažnju na gestove, izraz lica i držanju koje će vam reći više o partnerovoj brizi za vas od riječi kojima možda nije vičan. Jednako tako o brizi za zajednički odnos i jedno za drugo govori način na koji partneri govore o problemu. Ako paze na izbor riječi i izbjegavaju preoštre konstrukcije koje mogu povrijediti, ostaje prostora i za stvaranje boljeg suživota. A jedna od metoda koja uvijek popravi stanje prisjećanje je na anegdote i vesele trenutke. Ništa kao smijeh ne poveže ljude i učini da na neko vrijeme nestane neugodne napetosti, jer smijanje ima iscjeljujući učinak i treba ga poticati svaki dan. U sumornijim fazama života gledajte komične predstave, komedije u kinu i čitajte glasno viceve kod kuće. Smijeh jednostavno povezuje i rasterećuje.

Oslobodite se očekivanja i vratite osjećaj slobode

A sa smijehom je povezano još nešto što može napraviti čuda, energija i strast za život. Ako imate strasti, koju možda trenutačno više trošite na svađe, onda ima i energije da se na već udarenim temeljima gradi nešto novo. Nikako se ne predajte apatiji, ne samo zato što je to loše za vezu nego je loše i za vas. Nije važno šta je sve bilo zacrtano, a nije postignuto, možda se samo treba osloboditi očekivanja i pustiti da život čini svoje.

Ponekad je promjena životnih planova u nekom novom, možda i sasvim neočekivanom smjeru put u sreću, onaj zaokret koji će vam otkriti sve radosti života u cjelini. Zamislite samo taj osjećaj slobode i rasterećenja od ciljeva i planova kad prodišete slobodni od svega što ste dosad vukli sa sobom kao teret. Možda je to ono što vašoj vezi treba.