KUĆNI LJUBIMCI

Pripreme za zimu: Treba li pse tada više hraniti?

Ako je smanjena aktivnost, trebao bi biti smanjen i unos hrane

(A.Sm.)

24.10.2014

Zna se da mnoge životinje dobiju na težini tokom hladnih zimskih mjeseci, kako bi im bilo toplije te da tako pohranjuju masti kao izvor energije. Upravo zato, s pravom se možete pitati trebaju li se i kućni ljubimci više hraniti tokom zimskih mjeseci, a odgovor smo pronašli kod stručnjaka Lise Hennessy, koja već godinama izdaje knjige o psećoj prehrani.

Treba li mijenjati pseće prehrambene potrebe tokom zime? 

Lisa preporučuje povećanje unosa omega 3 i omega 6 kiselina. Riblje ulje, crveni grah ili jaja mogu pomoći u ublažavanju suhe i pahuljaste kože kod vašeg psa te ublažavanje artritisa, uzrokovanog hladnim uslovima. Pravilna hidratacija također je vrlo bitna za zdravlje psa tokom zime. Budite sigurni da uvijek uz sebe imaju čistu i svježu vodu. 

Dobivaju li psi na težini tokom zimskih mjeseci?

Većina pasa je manje aktivna tokom zimskih mjeseci. A ako je smanjena aktivnost, trebao bi biti smanjen i unos hrane. Dobar trik je da smanjite dnevnu dozu davanja poslastica psu. Također, pokušajte ga u kući zabaviti raznim igračkama i aktivnostima, kako bi bio malo više aktivan.

Zaključak 

Vaš pas nije medvjed i on ne treba pohranjivati masti za zimu. Možda ćete i trebati smanjiti unos hrane tokom idućih mjeseci, zbog nedovoljne količine vježbe. I dok će divlje životinje brzo izgorjeti dodatne masnoće, vaš pas će dobivati redovne obroke i poslastice, što znači da neće gladovati niti spaliti te dodatne masnoće tako lako. Zato tokom hladnijih mjeseci pazite na njegovu težinu, koliko jede i koliko vježba, na način da vaš pas bude uhranjen, ali ne i prehranjen, prenosi Index.hr.