BIH

Svoje radove će predstaviti više od 200 učesnika

Burch: Održana naučno-stručna konferencija

Mi.K.

24.10.2014

U kampusu Internacionalnog Burch univerziteta danas je održana međunarodna naučno-stručna konferencija na temu „Izgradnja modernog pravnog sistema“.

Organizatori konferencije su Centar za društvena istraživanja Internacionalnog Burch univerziteta i pravni fakulteti iz Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća, Mostara te fakulteti kriminalistike i sigurnosnih studija iz Sarajeva i Maribora, kao i Centar za edukaciju sudija i tužilaca FBiH.

Više od 200 učesnika iz akademskog miljea i predstavnika pravosudnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Njemačke, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore predstavlja svoje radove na četiri panela: Restorativna pravda: kretanja u svijetu i stanje u Bosni i Hercegovini, Zakon o obligacionim odnosima i kovencija UN o međunarodnoj prodaji robe: dosadašnja iskustva i mogući putevi razvoja, Uloga međunarodne zajednice u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, Uloga i značaj pravne države u procesu EU integracija, a koji su sabrani i objavljeni u zborniku radova.

Tema "Izgradnja modernog pravnog sistema“ od posebnog je značaja za BiH koja je započela svoj put ka euro-atlantskim integracijama, ali još uvijek mora provesti reforme i uređenje pravnog sistema kako bi dosegla evropske normative i vladavinu prava. Stoga su veoma bitna okupljanja iskusnih prvanih stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji će raspravljati o normativima i doći do zaključaka i preporuka.

Između ostalog konferencija je bitna i zbog panela na kojima se raspravlja o ustavnim reformama i pitanju odgovornosti Visokog Predstavnika u implementiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i o provođenju presude u slučaju Sejdić-Finci.