NOGOMET

Ćiro za "Avaz": U mislima sam uz Slobodu iako su me otjerali iz kluba

Nostalgija trenera svih trenera

E. M.

24.10.2014

Dobro je krenuo sa Zadrom, napravio dvije vezane pobjede i onda stao. Zapravo, nije mogao dalje jer su protivnici njegove ekipe bili znatno bolji i kvalitetniji. Ipak, Ćiro Blažević, unatoč što je zaredao s porazima, i dalje visoko kotira kod naših susjeda i često je u fokusu zanimanja.

Posljednji poraz je doživio od voljenog kluba - Dinama. Pobijedili su ga braća Mamić, Zdravko i Zoran, ali je u neku ruku trener svih trenera izašao u toj utakmici kao pobjednik. Bar onaj moralni. Jer ga je na redovnoj presici, nakon utakmice zagrlio Zdravko Mamić.

- Ti si moj tata, a ja sam tvoj zločesti sin, rekao je tom prilikom Zdravko, te mu pružio ruku pomirenja.

Ćiro ju je prihvatio.

- Ma jesam, pomirili smo se.Tako je to u životu i fudbalu, rekao je ne otkrivajući više detalja.

Ćiro se na ove riječi nasmijao, ali je u duši tugovao zbog poraza. Kako bi to samo slavlje bilo da je kojim slučajem „otkinuo“ bar bod Dinamu u Stanovima. Pretvorio bi to Ćiro u super promociju, ne bi mu se vidio kraj. Imao je Dinamo u šaci, a onda je primio dva pacerska gola. Ali za Ćirom na drugom kraju regiona i dalje pate. Ne u bukvalnom smislu, ali u onom fudbalskom. Napravio je trener svih trenera veliku stvar sa Slobodom, uveo ih je u Premijer ligu, digao Tuzlu na noge, a sada kao da svi ispaštaju. Ipak, "grad soli" mu je ostao duboko urezan u srce i misli.

- Kako Sloboda. Šta ima novo tamo. Gledam, pratim i navijam za moje Tuzlake. Žao mi je što nismo nastavili saradnju. Mene su iz Slobode otjerali. Htjeli su jeftinijeg trenera i eto im sada. Zna se šta znači jedan trener u ekipi. Ja sam bio raspoložen da ostanem, bilo mi je super u Tuzli, ali ljudi iz kluba su drugačije mislili – iskreno govori Ćiro.

Danas njegov Zadar igra protiv Zagreba u prvenstvu s kojim je Ćiro svojevremeno ispao. Već ga je u zagrljaju i poljupcima dočekao Dražen Medić, sada trener ekipe, a dok je Ćiro obavljao tu funkciju bio je direktor kluba. Obojica žale za Milanom Bandićem, uhićenikom, koji se u svakom smislu brinuo o ovom kolektivu iz Kranjčevićeve. Ćiro se pohvalio da je sadašnji trener Zagreba Medić učio od najboljih, aludirajući na sebe, dok je bio šef stručnog štaba Zagreba.