BIH

Podignuta optužnica protiv Slavka Savića za ratni zločin silovanja

Tužiteljstvo BiH

Redakcija

24.10.2014

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Slavka Savića, rođenog 21.03.1963. godine u Vogošći, državljanina BiH.

Optuženi Savić Slavko se tereti da je za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik VRS, na području općine Vogošća, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi se tereti da je u dva navrata, u mjesecu junu 1993. godine, na području Vogošće, dolazio i uz prijetnju oružjem odvodio jednu žensku osobu bošnjačke nacionalnosti, nad kojom je počinio ratni zločin silovanja i seksualnog zlostavljanja, a koja se nije mogla opirati zbog straha za svoj život i život malodobnog djeteta.

Optuženi se tereti da je kršeći pravila međunarodnog prava,  za vrijeme rata i oružanog sukoba, prisilo drugu osobu upotrebom sile i prijetnje na seksualni odnos- silovanje, čime je počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH.

Ova optužnica, predstavlja nastavak aktivnosti Tužiteljstva BiH u naporima za kažnjavanje ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, a u proteklih nekoliko mjeseci, podignut je veći broj optužnica koje se odnose na ova kaznena djela.

Između ostalog, podignute su optužnice za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Odžaka, Mostara, Višegrada, Kotor-Varoši i drugim krajevima Bosne i Hercegovine.

Ove aktivnosti u skladu su sa međunarodnim i diplomatskim naporima koji se provode u BiH i svijetu, u pogledu kažnjavanja ratnih zločina silovanja i seksualnog nasilja u oružanim konfliktima, a što je bila središnja tema međunarodne  konferencije koja je u mjesecu junu održana u Londonu, kao i aktivnostima i naporima međunarodnih i nevladinih organizacija na prostoru regiona Zapadnog Balkana, radi efikasnijeg procesuiranja ovih kaznenih djela.

Tužiteljstvo BiH će i u budućnosti nastaviti aktivnosti na otkrivanju i kaznenom procesuiranju počinitelja kaznenih djela ratnih zločina silovanja i seksualnog zlostavljanja, počinjenih nad žrtvama svih nacionalnost i oba spola, tijekom rata u Bi, navodi se u saopćenju.