BIH

Obilježena godišnjica pogibije majora Mihajla Petrovića

Sjećanje na ljudsku veličinu i legendarnog majora

K.K.

24.10.2014

Polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjem saboraca u Travniku je obilježena godišnjica smrti majora Mihajla Petrovića, oficira Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Cvjeće su položile delegcije boračkih udruženja, tehničko remontnog zavoda Travnik u kojem je major Petrović radio, te njegovi saborci iz Odreda Mudrike. Građanima, te brojnim osnovcima i srednjoškolcima o majoru Petroviću,  ljudskoj veličini i nosiocu najviših ratnih priznanja, Zlatnog ljiljana i Zlatnog grba sa mačevima,  govorili su saborci i prijatelji Enver Beganović i prof.dr. Mesud Hadžialić.

Čovjek rođen nadomak Beograda je 1992. godine napustio JNA pridružio se jedinicama Teritorijalne odbrane Republike BiH. Major Petrović postavljen je za komandanta odreda u kojem su bile i izbjeglice iz Mudrika. Vrlo brzo je svojim herojstvom major Petrović zadivio svoje saobrce iz Mudrika  i rodila se teško opisiva, neraskidiva veza među njima.

Poginuo je 25. oktobra od posljedica aktiviranja mine, a sahranjen je u Travniku, prema vlastitoj želji, pored saboraca kod Lukačke džamije.