BIH

Gregorian pozvao bh. vlasti da pošalju jedinicu u mirovnu misiju u Maliju

U kampu Butmir održana cermemonija za policijske službenike

A. Du.

24.10.2014

U kampu Butmir danas je održana svečana ceremonija uručenja certifikata policijskim službenicima koji su  završili obuke za učešće u mirovnim misijama širom svijeta. Certifikate su službenicima različitih agencija uručili direktor Ureda za mirovne operacije, sankcije i borbu protiv terorizma u američkom State Departmentu Raffi Gregorian, zatim pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Rizvo, te brigadir Centar za obuku za operacije podrške miru Jasmin Čajić.

Čajić je kazao da se radi o akreditiranom kursu UN-a, kojeg su od 2012. godine, kada je uspostavljen, završilia 164 policijska službenika.

Gregorian je rekao da SAD snažno podržavaju Centar za obuku za operacije podrške miru od kada je formiran u 2003. godini, dodajući da su ovavki centri koji obučavaju kvalitetne policijske kadrove radi učešća u misijama širom svijeta danas  potrebni UN-u više nego ikada.

- Potrebna nam je pomoć BiH u Maliju u kontradiverzionoj zaštiti, a s takvim kadrovima BiH raspolaže. To će pomoći spašavanju života brojnih mirovnjaka. To  bi značilo i podršku za globalnu borbu protiv Al- kaide u Magrebu i u Maliju. Stoga pozivam bh. vlasti da razmotre ovaj poziv i da osiguraju jedinice za deminiranje u Maliju - istakao je Gregorian.