LJEPOTA I MODA

Zastrašujuće: One su lijepe, a ne vole svoj odraz u ogledalu

Djevojčice su danas nesretne zbog svog izgleda

(A.Sm.)

24.10.2014

One su mlade i imaju cijeli svijet pod nogama, ali nova istraživanja došla su do zaključka da su djevojčice, čak dva puta više nego dječaci, jako nesretne zbog svog izgleda.

Koliko je ljepota postala važna u današnjem svijetu pokazala je najnovija studija koja je došla do iznenađujućih rezultata. Čak dvije trećine tinejdžerki misli da ima višak kilograma, a polovina njih je priznala da ima neki poremećaj u ishrani.

Tri tinejdžerke, Caitlin Beck, Lottie Hall i Emily-Beth Roscoe otvoreno su za Dally Mail pričale o ovom problemu.

Četrnaestogodišnja Caitlin kaže kako ne može da pronađe jedan dio tijela na sebi koji joj se dopada. Kaže da često izbjegava da se pogleda u ogledalo jer ne voli da vidi svoj odraz.

Caitlin je inače visoka djevojka, ali mrzi činjenicu što je najviša u razredu.

caitlin-beck1

Caitlin Beck sa majkom Jo

- Stalno upoređujem svoj izgled s drugim djevojčicama. Nije da pokušavam da se poredim s glumicama, ali skoro sve moje drugarice se dive Megan Fox - kaže Caitlin.

- Ne volim svoje lice, imam punije obraze, ali mislim da su kosa i oči ono što bih izdvojila kao zadovoljavajuće - zaključila je ova tinejdžerka koja kaže da je čak i sa 12 godina osjećala pritisak da je ljepota imperativ.

Sedamnaestogodišnja Lottie Hall je s druge strane još oštrija prema sebi.

lottie-hall

Lottie Hall sa majkom Sarom Goodson

- Kada se pogledam u ogledalo vidim jednu ružnu osobu. Mrzim svoju kosu jer je tanka i suha. Ništa mi se ne sviđa na licu, a ono što najviše mrzim su moje obrve - kaže Lottie.

- Mislim da imam veliku glavu i jako lošu konstituciju. Ne smijem se jer mi zubi nisu ravni i biserno bijeli - dodala je.

- Vjerovatno treba da budem sretna što imam duge noge, ali šta vrijedi kada izgledaju kao dva stabla drveta. Stomak mi je opušten i ne volim svoje prste - kaže Lottie kojoj je sa 15 godina ustanovljena anoreksija.

Iako se do sada izliječila i dovela svoje tijelo u zdravo stanje ona i dalje ne voli sebe.

Sedamnaestogodišnja Emily-Beth Roscoe priznala je da često plače jer se osjeća ružno.

emily-beth-roscoe

Emily-Beth Roscoe sa majkom Kate

- Ima dana kada ne mogu da se pogledam u ogledalo zbog tačkica na licu ili zbog toga što mi butine izgledaju ogromno kada sjedim.

- Veliki je pritisak na tinejdžerkama da izgledaju savršeno. Još veći pritisak nam stvaraju dječaci koji ne mogu da skinu pogled sa fotografija savršenih poznatih dama. Oni očekuju od nas da imamo velike grudi i uzak struk, ali kao da ne znaju da su sve te slike retuširane - kaže ona.

Iako se trudi da ima pozitivne misli o sebi Emily-Beth je rekla kako joj s vremena na vrijeme, u ovisnosti od raspoloženja dođe momenat kada jednostavno ne voli sebe, prenosi B92.