CRNA HRONIKA

Odbrana tvrdi da su Hajrizu i Mešiću podmetnuti dokazi

Nastavljeno suđenje ubicama Admira Veličanina

A. KAPO

24.10.2014

U Vrhovnom sudu Federacije BiH nastavljeno je suđenje Demiru Mešiću (30) i Alisanu Hajrizu (26), koji su optuženi da su 17. septembra 2011. godine kod Žepča ubili Admira Veličanina (27) iz Doboja.

Vrijeme smrti

Podsjećamo, Kantonalni sud u Zenici je dva puta Mešića osudio na 22, a Hajriza na 18 godina zatvora. Međutim, Vijeće Suda FBiH u oba slučaja prihvatilo je žalbe odbrane te ukinulo presude. Srđan Petrić, advokat Mešića, jučer je kazao da prilikom čitanja optužnice federalna tužiteljica Fikreta Vranjkovina nije spomenula vrijeme smrti Veličanina.

- I tokom prvostepenog postupka u Kantonalnom sudu u Zenici Tužilaštvo nije spomenulo vrijeme smrti. Mislim da to nije slučajno - kazao je Petrić.

Tužiteljica Vranjkovina kazala je da je to njen propust te se izjasnila da je vrijeme smrti, prema optužnici, oko 23 sata. Advokat Petrić je potom naglasio da u izvještaju s uviđaja pripadnici Policijske stanice Žepče nisu naveli da su u vozilu Audi TT pronađene četiri plastične boce “Olimpije”, a koje su bile predmet vještačenja.

- Vozilo je prevezeno ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. U njihovom zapisniku pojavljuju se četiri boce. Dakle, te boce su podvaljene - kazao je, između ostalog, Petrić.

Tužiteljica Vranjkovina kazala je da se radilo o nastavku uviđaja koji je počeo u Žepču, a završio u Zenici te da ne vidi u tome ništa sporno. S oba prigovora advokata Petrića složio se Almin Hrustić, koji zastupa Hajriza. Optuženi Mešić je dodao da mu nije jasno da su policajci iz Žepča pronašli SIM karticu veličine dva centimetra, a da nisu vidjeli četiri boce.

Supruga optuženoga

Zbog prigovora odbrane na svjedočenje Vanine Mrahorović, nevjenčane supruge optuženog Hajriza, odlučeno je da će ona biti pozvana da svjedoči na narednom ročištu.

Vrhovni sud naložio je da tužiteljica Vranjkovina na narednom ročištu dostavi dokument na osnovu kojeg je Audi TT iz Žepča prevezen u Zenicu, kao i dokument na osnovu kojeg se može vidjeti ko je izvršio prijevoz vozila.

Također, naloženo je da se pribavi dokument iz Kaznenopopravnog zavoda Zenica, a koji se odnosi na oduzete stvari optuženih Mešića i Hajriza. Naredno ročište zakazano je za 27. oktobar.

Majka ubijenog napala advokata

Na jučerašnjem ročištu prisustvovala je i Sabina Čurak, majka ubijenog Admira Veličanina. Ona je kazala da je posjetila kancelariju advokata Almina Hrustića.

- Oni su ubili mog sina. Hrustić mi je to potvrdio i tražio pare. Kazao je da će se oni smijati kad ih oslobode - kazala je Čurak.

Advokat Hrustić je potvrdio da je Čurak bila u njegovoj kancelariji, ali je oštro demantirao njene navode.

- Ne bih se prodao ni za kakve pare! Moje navode može potvrditi i snimak iz kancelarije - naglasio je Hrustić.