CRNA HRONIKA

Novac od pljačke na aerodromu otišao Šejlinoj firmi u Makedoniji

U Sudu BiH nastavljeno preslušavanje snimka Kalenderovog svjedočenja

A. ALJIMI

24.10.2014

U Sudu BiH jučer je nastavljeno suđenje u drugostepenom postupku zločinačkoj organizaciji Zijada Turkovića.

Stravični zločini

Podsjećamo da je Turković prvostepenom presudom osuđen na 40 godina zatvora, kao i Milenko Lakić Laki, dok je Saša Stjepanović dobio 12, Fadil Aljović pet, a Muamer Zahitović Ševrtko tri godine zatvora.

Na jučerašnjem suđenju nastavljena je reprodukcija videosnimka svjedočenja Isljama Kalendera, koji je u ovom predmetu zaštićeni svjedok.

Kalender je, podsjećamo, svojim iskazom u prvostepenom postupku razotkrio sve stravične zločine Turkovićeve grupe. Na jučerašnjem snimku Kalender je pojašnjavao kako je organizirana pljačka Sarajevskog aerodroma kada je ukradeno 2,5 miliona maraka. Kalender je pojasnio, također, kako je podijeljen plijen iz pljačke te gdje su se skrivali pljačkaši od policije.

Također, svjedok je na snimku rekao da su u razbojništvu učestvovali izvjesni kriminalci iz Srbije s nadimcima Batica i Kličko. Prema Kalenderovim riječima, Turković je naročito strahovao od Batice, jer je bio opasan kriminalac, što je i pokazao kada se s njim trebao sastati.

- U stan u kojem se nalazio Batica s novcem iz pljačke prvo je Zijad poslao mene. Kada sam ušao unutra, Batica je bio nasmijan i pitao je gdje je Zijad. Rekao mi je: “Vidi šta smo uradili za pet minuta!” Druga dvojica pljačkaša bila su u stanu u ulici Envera Šehovića. Zijadu sam javio da je sve uredu te da može doći - kaže Kalender na snimku.

Svjedok je, također, naveo da se plijen dijelio istu večer nakon pljačke.

- Zijad je naredio da zovem svog šuru Emira Zekovića i suprugu Aidu da bi prebrojali novac. Morali su doći ili bi dobili metak u čelo. Odnijeli smo novac u kuću na Ilidžu u naselje Pejton, gdje je prebrojan, te smo nakon toga pozvali broj telefona koji nam je Zijad dao i odnijeli smo novac kod nekog Muje, pjevača, da ga ukrupni. Znam da je taj novac otišao u Makedoniju za firmu koja je prepisana na Šejlu Turković - rekao je Kalender.

Nespretni Rajko

Svjedok je ispričao i kako je Turković pokušao ubiti Anesa Kurbegovića, Dragana Perišića Bejbija, Mensura Aljičevića zvanog Krme i Nasera Keljmendija.

Turkovićeva grupa pratila je Anesa Kurbegovića te su ga pokušali ubiti ispaljivanjem zolje u kuću u kojoj se nalazio. Za ubistvo je angažiran Rajko Milovanović, koji je promašio kuću te je pogodio sasvim drugi objekt, zbog čega je Turković bio veoma ljut. Kalender je tvrdio da je Kurbegović trebao biti likvidiran jer je bio dobar s Darkom Elezom. Milovanović je imao i drugih pokušaja da se dokaže Turkoviću, međutim, to je sve bilo bezuspješno.

Milovanovića je njegovo neiskustvo u likvidacijama i samog koštalo života, jer ga je u Johovcu kod Janje hicem u glavu ubio njegov prijatelj Milenko Lakić Laki, koji je Turkovićev omiljeni ubica. Njegovo tijelo pronađeno je u jami koju je sam iskopao.

Naime, u sačekuši je pokušao ubiti Aljičevića i Perišića, ali ih je samo izranjavao. Kalender je kazao da je Rajko čekao Bejbija ispred njegove zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje, gdje je često dolazio da dilerima da drogu. Rajko je, prema svjedočenju Kalendera, u Perišića ispalio sedam ili osam hitaca te ga teško ranio, ali ga nije ubio.

- Bio je u bolnici na aparatima, ali je preživio. Turković je planirao da ga ubije u bolnici, ali ga je policija čuvala pa se od toga odustalo - tvrdi Kalender.

Kazao je, također, da je Turković imao problem da organizira sačekušu Aljičeviću jer je po čitavu noć bio u kockarnici i kući se vraćao uvijek u drugo vrijeme. Motiv za njegovu likvidaciju bio je što je Aljičević u obračunu prije rata ranio Turkovićevog brata Mithata.

Nastavak suđenja planiran je za danas, kada će biti saslušan ostatak snimka na kojem Kalender svjedoči o monstruoznim ubistvima Turkovićevog klana.

Odnos s Ćelom

Na upit tužioca Olega Čavke kakav je bio odnos Turkovića s Ramizom Delalićem Ćelom, Kalender je odgovorio - nikakav.  

- Zijad je učestvovao u Ramizovom ubistvu, smjestio je ljude koji su ga ubili. Miki (ubijeni Mithat Mekić Miki, op. a.) pričao je da ga je Ramiz izranjavao i napravio invalidom - pojasnio je na snimku Kalender.

Sukob s Elezom

Kalender je opisao i sukob Turkovića s Darkom Elezom.

- Znam da je Elez putem telefona kazao Turkoviću: “Živjet ćeš još 40 dana”, na šta mu je  Turković rekao: “Živjet ćeš ti još 20 dana, imam ja ljude u Beogradu.” Oni su se svađali ko će uzimati reket iz tržnog centra “Tom” u Lukavici - rekao je Kalender.