BIZNIS

Sadnice maline i kupine za 2.000 porodica

Proizvodnja jagodastog voća u Bratuncu

S. Sm.

24.10.2014

S obzirom na povoljan geografski položaj i klimatske uvjete, u bratunačkoj općini svi razvojni putevi vode povećanju  poljoprivredne proizvodnje, a naročito jagodastog voća. To su prepoznali i donatori, koji sve više pomažu razvoj poljoprivrede ovoga kraja.

Tako će japanska vladina organizacija "Džajka" ove jeseni i narednog proljeća za 2.000 porodica besplatno osigurati 1,5 miliona sadnica maline i 5.500 kupine.

4.000 osoba moći će dobiti posao na plantažama

20 miliona KM godišnje moguća zarada od uzgoja maline i kupine

- Ako će 2.000 porodica dobiti sadnice i zaposliti najmanje po dva radnika, eto posla za 4.000 osoba. Kada na postojećim površinama maline i kupine imamo godišnji prihod od 6,5 miliona maraka, te porodice će moći zarađivati oko 20 miliona KM godišnje. Pored "Džajkine" donacije, i ova općina je osigurala sredstva za nabavku 135.000 sadnica tog voća - kazao je za "Avaz" načelnik općine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Sadnice će najvjerovatnije, dodaje Mlađenović, biti kupljene od Opće zemljoradničke zadruge Srebrenica. Tako će donirana sredstva ostati u našem regionu, a u susjednoj Srebrenici će zaraditi, jer na Vlanićima se nalazi veliki i kvalitetan rasadnik organske maline i kupine, raznih sorti.