SARAJEVO

Od 13 preduzeća samo 3 poslovala pozitivno!

Uprkos katastrofalnim rezultatima, usvojeni izvještaji o radu

K. KEŠMER

24.10.2014

Iako je skoro kraj godine, Vlada KS tek je na jučerašnjoj sjednici razmatrala izvještaje poslovanja komunalnih i privrednih preduzeća za 2013. godinu. Ministri su mogli samo konstatirati sunovrat većine tih firmi te ih proslijediti Skupštini na razmatranje.

Vitalni značaj

Naime, od 13 preduzeća, koliko se i izvještaja jučer našlo na dnevnom redu, samo tri su poslovala pozitivno, a to su “Pokop", “Rad" i “Tržnice-pijace".

No, i ova tri preduzeća, navodno, posluju u slabom plusu, sva tri po stotinjak hiljada maraka. Ipak, bez obzira na katastrofalno poslovanje preduzeća i kompanija od vitalnog značaja za Kanton, Vlada je svaki usvojila te proslijedila Skupštini KS.

Kako nam je kazao ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zlatko Petrović, preduzeća koja pripadaju njegovom resoru ne posluju negativno zbog nesposobnosti menedžmenta, već su razlozi ekonomske prirode.

- Preduzeća kao što su „Vodovod i kanalizacija", „Toplane" i „Sarajevogas" posluju s gubitkom jer su cijene neprilagođene - kazao je Petrović.

Osim katastrofalnih izvještaja preduzeća, koji, blago rečeno, kasno dolaze na uvid, na dnevnom redu jučer su se trebale naći i određene izmjene budžeta KS.

Bez rasprave

Kako nam je kazao jedan od ministara, nije se radilo o kompletnom rebalansu, već samo o određenim preraspodjelama, međutim, jučer se nije raspravljalo o tome.

Sufinansiranje samozapošljavanja

Vlada KS usvojila je jučer i listu nezaposlenih osoba koje ispunjavaju uvjete za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanja. Cilj je pružanje mogućnosti samozapošljavanja nezaposlenih s evidencije nezaposlenih, a koji imaju osnovne pretpostavke za bavljenje samostalnim djelatnostima i koji do sada nisu koristili sredstva kantonalne službe ili Federalnog zavoda za zapošljavanje.