GLOBUS

Masovni udari koalicije protiv IS-a

U Iraku u regiji Kirkuk

Fena

24.10.2014

Snage međunarodne koalicije protiv grupe Islamska država (IS) uništile su u noći s četvrtka na petak oružje i džihadistički centar za obuku u regiji Kirkuka, na sjeveru Iraka u napadu koji je francusko zapovjedništvo nazvalo masovnim.

- Ove noći smo izveli veliku operaciju u Iraku - rekao je u petak ujutro u Parizu šef zapovjedništva francuske vojske Pierre de Villiers na radiju Europe 1.

Zračni napad u kojem su učestvovali avioni Rafal koje je Francuska angažirala za koaliciju, omogućio je da se unište zgrade u kojima džihadisti IS-a "proizvode zamke, svoje bombe i oružje za napad na iračke snage", rekao de Villiers.

- Od 70 bombi, ispalili smo 12 telekomandovanih laserski i  postigli smo cilj - precizirao je on. "Vjerujem da možemo reći da smo im noćas zadali udarac. Operacija je uspjela", rekao je on.

Radi se o sedmom udaru francuskih snaga i njihovom prvom učešću u masovnom zračnom udaru nakon angažiranja Pariza krajem septembra u koaliciji koju su okupile Sjedinjene Američke Države, prema zapovjedništvu.

Na pitanje o prilici da pošalju trupe na kopno, šef zapovjedništva francuske vojske je podsjetio da je logika koalicije da "kopnene trupe treba da sačinjavaju lokalne snage".