BIH

Likić: Moja ubijena djeca bi danas imala porodice

Obilježena godišnjica pokolja u Stupnom Dolu kod Vareša

E. Trako

24.10.2014

Svakog oktobra nakon 1993. godine Stupni Do kod Vareša obavije neizmjerna tuga jer je u ovom mjesecu, tačnije njegovog 23. dana, prije više od dvije decenije počinjen stravičan zločin nad Bošnjacima ovog sela.

Tog kobnog 23. oktobra 1993. godine ugašeno je 38 života, tek onako, iako ništa nažao nisu učinili svojim dželatima... Ubijeni su samo zato što nisu kao njihove ubice, "hrabre vojničine Hrvatskog vijeća obrane" (HVO).

Bili nemoćni

Jučer je u Stupnom Dolu dostojanstveno obilježena 21. godišnjica, gdje su se okupili preživjeli članovi porodica, komšije, ali i mještani susjednih sela te Varešani. Obilježavanje sjećanja počelo je intoniranjem himne BiH i učenjem Fatihe za sve nevino ubijene Bošnjake, nakon čega su brojne delegacije položile cvijeće na spomen-česmu.

Fadil Likić, mještanin Stupnog Dola, nije mogao zadržati gorke suze. A kako i bi kada su mu krvnici ubili brata, nevjestu i dvoje njihove djece Vahidina (8) i Membruru (12).

- Oni bi sad bili odrasli ljudi, imali bi svoje porodice. Nemoguće je opisati bol. Kad dođe oktobar, ne mogu ni da jedem ni da spavam, ništa. Čovjek samo razmišlja, možda smo mogli nešto uraditi da ih spasimo, ali bili smo nemoćni - priča Fadil Likić.

On je s nekoliko komšija u to vrijeme bio u šumi, kaže da nisu imali oružja, jedna puška na njih sedmoricu.

stupni-do1

Hajra Mujić: Izgubila kćerku

- U drugoj kući je bilo još 100 civila, žena, djece i staraca. Njih smo uspjeli osloboditi, da nismo, broj žrtava bi bio mnogo veći, jer su krvoloci bili spremni sve pobiti - kazao je suznih očiju Likić.

Lakše kad plače

Bol Hajre Mujić, čija je kćerka, također, krvnički ubijena, nije ništa manja. Plačući miluje bijeli nišan na mezaru.

- Lakše mi bude kad plačem. Dragi Bog će našim šehidima podariti lijepi Džennet, a mi moramo plakati, nismo od kamena - kratko je kazala Hajra Mujić.

Kazne za zločince

Zbog zločina nad mještanima Stupnog Dola kod Vareša Ivica Rajić je osuđen 8. maja 2006. na 12 godina zatvora. Nepunih pet godina kasnije našao se na prijevremenoj slobodi "zbog dobrog vladanja".

Dominiku Ilijaševiću Comi Vrhovni sud FBiH smanjio je kaznu sa 15 na 14 godina zatvora. Como je osuđen iz šestog pokušaja, nakon niza obnova procesa. Miroslav Anić Firga osuđen je na 15 godina zatvora pred Sudom BiH. Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Ermina Čurtića za učešće u zločinima u ovom selu na pet i po godina, ali je Vrhovni sud i ovu presudu poništio te je suđenje krenulo iznova.