NAUKA

Nova predviđanja o navodna tri dana mraka netačna

Ponovljen scenarij iz 2012. godine

J. Bešić

24.10.2014

Velike prijetnje ljudskom rodu ili čak smak svijeta očekivale su se u nekoliko navrata zadnjih godina, a najviše se "vjerovalo" Mayama. Prema njihovom kalendaru smak svijeta trebao je biti u decembru 2012. godine.

Samo dvije godine nakon što se ispostavilo da je majansko proročanstvo o kraju svijeta netačno, pojavilo se novo apokaliptično predviđanje.

Nakon što su se nagađanja o navodna tri dana mraka u decembru 2012. godine poklopila sa završetkom kalendara drevnih Maya, o čemu su izvještavali brojni svjetski mediji, i ove godine ponavlja se isti slučaj. Opet su u igri isti datumi.

No, ovaj put blogeri i alternativni naučni portali pozivajući se na navodni izvještaj Američke svemirske agencije (NASA), prenijeli su vijest da bi planeta Zemlja  u periodu  21, 22, i 23. decembra ove godine mogla ostati bez sunčeve svjetlosti, a potpuni mrak bio bi popraćen velikim nevremenom i olujama.

Ipak, ako se ode na zvanični stranicu američke agencije, NASA nije objavila saopćenje niti izvještaj u 2014. godini u kojem se spominje bilo kakva eklipsa ili pomračenje tokom kojeg bi planeta Zemlja ostala bez sunčeve svjetlosti u bilo kojem periodu godine.

Službena NASA-ina predviđanja ne smatraju da će Sunčeva aktivnost imati tako dramatične posljedice po ljudski rod, no teoretičari zavjera skloni su tvrdnjama da NASA zna puno više nego što objavljuju u javnosti.