BIH

Povodom 24. oktobra: UN su izdale BiH i njene građane

Saopštenje Instituta za istraživanje genocida Kanada

Redakcija

24.10.2014

Na Dan UN-a, 24. oktobar Institut za istraživanje genocida, Kanada još jednom podsjeća javnost širom svijeta da su UN izdale državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane.

Bosna i Hercegovina je priznata od strane UN-a i međunarodne zajednice kao nezavisna i suverena država u aprilu 1992 godine. Odmah poslije priznanja na tu suverenu, međunarodno priznatu državu izvršene su agresije Srbije, Crne Gore i Hrvatske sa ciljem osvajanja bosanskohercegovačke zemlje u ime realizacije fašističke ideje Velike Srbije i Velike Hrvatske, sapštio je Institut za istraživanje genocida Kanada.

Zajedno sa agresijom izvršen je i največi zločin poslije holokausta u Evropi, zločin genocida prije svega nad bošnjačkim narodom. UN su prekršile svoju vlastitu Povelju i nisu imenovali osvajačke, udružene zločinačke poduhvate Srbije, Crne Gore i Hrvatske i njihovih bosanskohercegovačkih petokolonaša protiv Bosne i Hercegovine, agresijom.  

Član 2 tačka 4. Povelje UN kaže:  

“Svi članovi UN se u svojim međunarodnim odnosima suzdržavaju od prijetnje silom ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti svake države, te od upotrebe sile na bilo koji drugi način koji nije saglasan sa ciljevima UN”.

Dakle ako bilo koja država koristi nasilje protiv druge države automatski krši ovu Povelju i treba se nazvati agresorom. Vijeće sigurnosti UN-a nije prozvalo Srbiju i Hrvatsku agresorima jer bi to automatski dovelo do aktiviranja Poglavlju VII Povelje UN-a kao u slučaju Kuvajta kada je prema Rezoluciji broj 678 Irak označen kao agresor i multilateralne snage su mogle biti upotrebljene u skladu sa naznačenim poglavljem Povelje UN.