BIH

OTKRIVAMO Marketinška mafija radila za SDA i SDP

Izvlačili novac iz državnih kompanija i punili stranačke fondove

M. AŠČIĆ

24.10.2014

Nakon što su u akciji "Gibraltar" pripadnici Agencije za istrage i zaštitu uhapsili direktore i vlasnike marketinških agencija u BiH te državne firme "HT Eronet" zbog sumnje da su sklapanjem štetnih ugovora i izvlačenjem novca iz državnih firmi na offshore račune u inozemstvu oštetili budžet za deset miliona KM, istraživanje "Dnevnog avaza" otkriva i političku pozadinu u radu ovih agencija koje su bile duboko povezane sa SDA i SDP-om!

Organizirana grupa

Tužilaštvo BiH će se tokom istrage, najvjerovatnije, pozabaviti radom, prije svega, marketinške agencije SV-RSA s Nevenom Kulenovićem na čelu te Ejubom Kučukom, vlasnikom firme MITA. Ove agencije godinama su radile izborne kampanje SDP-u i SDA, a sumnja se da su dio organizirane kriminalne grupe koja je isisavala novac iz državnih firmi. Kako saznajemo, dio ovog novca završavao je i na računima stranačkih fondova.

cetvorkica

Marketinška agencija SV-RSA, inače bliska SDP-ovom i dalje aktuelnom lideru Zlatku Lagumdžiji, još 2012. godine radila je izbornu kampanju ovoj stranci, iako se protiv vlasnika Kulenovića mjesecima vodila istraga u Tužilaštvu HNK.

No, to nije spriječilo čelništvo stranke da u izbornoj kampanji angažira Kulenovića kao jednog od ključnih ljudi. Od kampanje koju su obilježili slogani "Država za čovjeka“, pa do "Idemo naprijed", Kulenović je bio nezaobilazna karika u SDP-u.

Za svoj rad Kulenović je nagrađen tako što je, uz pomoć Stipe Prlića, kao SDP-ov direktora „HT Eroneta“, kojeg je na ovu poziciju predložio Enver Bijedić (SDP), resorni ministar prometa u Vladi FBiH, ostvario neviđeni monopol na sve promotivne medijske kampanje ovog telekomunikacijskog operatera, ostvarivši tako višemilionsku zaradu.

Posebna su priča namješteni tenderi, pranje novca te izbjegavanje plaćanja poreza na dobit, o čemu je naš list u više navrata pisao, a što je i predmet istrage Tužilaštva BiH.

S druge strane, Ejub Kučuk, vlasnik grupacije MITA, nikada nije ni krio da je radio kampanju SDA. Riječ je o kampanji za opće izbore 2010. godine pod sloganom "Narod zna". MITA je radila kampanju ovoj stranci i 2012. te 2014. godine.

Kučuk je, inače, blizak zamjeniku predsjednika SDA Bakiru Izetbegoviću, koji mu je preko svog zeta Jasminka Akšamije, direktora za investicije u "BH Telecomu", osiguravao i još osigurava unosne poslove koje je radila i još radi ova agencija. Upravo je Kučuk putem "BH Telecoma", kao povlaštena firma, dobivao poslove vrijedne nekoliko stotina hiljada KM. Usto, nikada nije krio ni simpatije prema ovoj stranci.

Postoji dil

S obzirom na počinjeni kriminal u ovom predmetu, prema svemu sudeći, na pomolu je bh. verzija afere „Fimi-media“, u kojoj je pao bivši šef HDZ-a Hrvatske i bivši premijer te zemlje Ivo Sanader. On je, naime, proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih institucija i kompanija putem marketinške agencije "Fimi-media", po kojoj je nazvana najveća korupcijska afera u hrvatskoj politici.

Emir Đikić, predsjednik Upravnog odbora "Transparency Internationala BiH" (TIBiH), komentirajući hapšenja čelnika bh. državnih firmi i marketinških agencija, rekao nam je da je normalna stvar da stranke angažiraju pojedine agencije za izborne kampanje.

- Evidentno je da postoji neki njihov dil, ali je pitanje radi li se o dilu da se preko državnih kompanija na taj način prao novac i je li stranačka kampanja plaćena novcem poreznih obveznika. Ovdje postoji posredna, istina, ne direktna veza. Ali to treba sve prepustiti Tužilaštvu BiH da ispita i utvrdi ko je šta radio - rekao je Đikić.  

Vrh SDA u vezi sa EPBiH i "BH Telecomom"

Tužilaštvo BiH trebalo bi ispitati i kako su visokopozicionirani dužnosnici SDA Halid Genjac, Asim Sarajlić te Aljoša Čampara godinama izvlačili novac iz državnih firmi "BH Telecom" i "Elektroprivreda BiH" za potrebe ove stranke.

Ove su osobe, preko pojedinaca u ovim državnim firmama, od direktora do članova nadzornih odbora, koji su isključivo odgovarali za svoje postupke stranci, odigrali ključne role u finansiranju SDA u toku izbornih kampanja punivši tako crne fondove stranke.

Pušić: SDP je postavio Prlića

Žarko Pušić, bivši predsjednik NO "HT Eroneta", koji je s ove pozicije, kako je rekao, nezakonito smijenjen, kaže da je Prlića na čelo ove kompanije postavio SDP.

- Svi su tadašnji članovi NO opominjali Upravu na netransparentnost i rastrošnost marketinško-oglašivačkih, konsultantskih usluga te tražili stručna objašnjenja i kvalitetnu analizu predmetne stvari. Ali nikada nismo dobili nikakve odgovore - kazao je Pušić.

Torlak odgovara umjesto Stanišića

lajla-torlak-pink-bh-18-ss

Torlak: Drugi potpisivali

Zamjenica direktora Pinka Lajla Torlak završila je u pritvoru, iako izvori iz te TV kuće govore da je ona potpuno nevina. Spornih 669.000 KM potpisao je nekadašnji direktor TV Pinka Jovo Stanišić, jer te 2008. godine, kao ni danas, Torlak nije bila ovlašteno lice i nije mogla potpisivati bilo kakve finansijske transakcije.

Zato se u ovoj medijskoj kući čude da Stanišić u Banjoj Luci neometano uživa u ogromnom bogatstvu, a potpuno nevina Torlak doživljava procesuiranje umjesto njega.