BIH

DF neće sa SDA, a SDA želi širu koaliciju

Naredne sedmice počinju sastanci o formiranju vlasti

S. MUHIĆ

24.10.2014

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović početkom naredne sedmice otvorit će razgovore stranaka o eventualnom formiranju koalicija na osnovu kojih bi bila napravljena vlast, saznaje „Dnevni avaz“.

Sastanak će uslijediti nakon objave konačnih rezultata izbora.

Principijelan stav

Potpredsjednik HDZ-a Marinko Čavara kazao nam je da će, osim tog susreta, Čović razgovarati s predsjednicima svih pobjedničkih stranaka o vremenu i načinu uspostave nove vlasti.

- Nismo definirali nikakve detalje razgovora. Ranije je bilo neformalnih kontakata, ali bez konkretnih dogovora. Što se tiče HDZ-a BiH, kao moguće partnere u vlasti vidimo SDA, Savez za bolju budućnost BiH i Demokratsku frontu. O razgovorima i programima ovisi kakve će se kombinacije napraviti - rekao je Čavara.

Safet Softić, potpredsjednik SDA, u izjavi na naš list kazao je da do sada nije bilo nikakvih kontakata s drugim strankama.

- Nismo se dogovorili ni o metodologiji budućih razgovora, ali mislim da je obaveza SDA da pozove i razgovara s eventualnim partnerima. Naš principijelan stav u odnosu na formiranje vlasti znači mogućnost razgovora sa svima. Pretpostavljam da će prvi razgovor biti održan s predstavnicima HDZ-a BiH - istakao je Softić.

On smatra da će se tokom razgovora nastojati formirati stabilna koalicija po vertikali na svim nivoima, od kantona do državnog nivoa, što bi značilo, kako je rekao, širu koaliciju.

No, kako trenutno stvari stoje, široka koalicija većih stranaka na svim nivoima vrlo je upitna, jer isključuje DF. Kako saznajemo, raspoloženje svih članova Predsjedništva te stranke jeste da se ne ide u koaliciju sa SDA. U DF-u se boje da ne dožive sudbinu Stranke za BiH i SDP-a, partija koje je uništilo partnerstvo sa SDA.

Uključiti brojač

Član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić za „Avaz“ je rekao da je loptica u rukama onih stranaka koje sebe nazivaju pobjednicama i da one moraju otpočeti razgovore.

- Moja lična preferencija je to da sjednemo i uključimo mjerač i brojimo koliko će od obećanih 100.000 radnih mjesta otvoriti Bakir Izetbegović i SDA u naredne četiri ili osam godina. Ne vjerujem da bilo koja od stranaka koje se nazivaju pobjednicama imaju jasnu viziju ove zemlje i program kuda je žele povesti - istakao je Suljagić.

OHR: Ispuniti data obećanja

Portparol OHR-a Mario Brkić istakao je da se u BiH očekuje temeljita promjena načina vođenja politike.

- Ko god formira buduće vlade, morat će početi ispunjavati obećanja data biračima u vezi s rješavanjem njihovih životnih problema, i to što brže. Na svim nivoima vlasti ogromna je količina posla koji čeka da se uradi. Moramo vidjeti odlučne napore na otvaranju novih radnih mjesta i stvarne pomake prema euroatlantskoj integraciji. Također, moraju se poduzeti daljnji koraci na otklanjanju negativnih posljedica proljetnih poplava, mora se početi borba protiv nezaposlenosti, siromaštva i korupcije - rekao je Brkić.

Iz OHR-a ističu da i birači imaju važnu ulogu, jer oni moraju pozvati političare na odgovornost, u potpunosti koristeći sve svoje mogućnosti i potencijale.

Ambasada SAD: Radite za građane

Iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u BiH rečeno nam je da se nadaju da će, nakon što budu potvrđeni izborni rezultati, doći do brzog formiranja vlasti koja će pažnju usmjeriti na neophodne reforme, ključne za otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje zdravstvene zaštite i obrazovanja te smanjenje stepena korupcije u zemlji.  

- Pred liderima su brojni izazovi na koje moraju odgovoriti kako bi poboljšali socijalnu i ekonomsku situaciju i kako bi odblokirali napredak BiH na njenom euroatlantskom putu. Sada je vrijeme da se ostvari toliko potreban napredak. Mi, stoga, pozivamo političke stranke da rade u interesu građana. To će voditi formiranju stabilnih vlada na svim nivoima u BiH, što će osigurati efikasno funkcioniranje države - rekli su iz Ambasade SAD.