BIH

U Modriči prijavljen prvi slučaj nestanka velikog broja pčela

Sindromom kolapsirajuće kolonije prisutan u Evropi od 2006. godine

Srna

24.10.2014


Predsjednik Udruženja pčelara "Bagrem" Modriča Azem Tursić izjavio je Srni da je na području opštine prijavljen prvi slučaj nestanka velikog broja pčela, koji se može dovesti u vezu sa takozvanim sindromom kolapsirajuće kolonije, prisutnim u Evropi od 2006. godine.

Tursić je rekao da je misteriozni nestanak velikog broja pčela prijavio Ranko Rakić, pčelar iz prigradskog naselja Modriča Tri, iz čijeg pčelinjaka su uzeti uzorci meda, pčelinjeg legla, živih i pronađenih uginulih pčela i upućeni na analizu u Veterinarski institut "Vaso Butozan" u Banjaluci.

"Neobjašnjivo nestajanje velikog broja pčela zabilježeno je kod pčelara u Doboju i Derventi i susjednim opštinama u Federaciji BiH Odžaku i Gradačcu", rekao je Tursić.

On je naglasio da pčelari nerado prijavljuju bolesti i druge probleme u pčelinjacima zbog čega sumnja da ovakav problem imaju i drugi pčelari u Modriči.

Dugogodišnji pčelar Ranko Rakić rekao je da je nestanak pčela primijetio početkom augusta.

"Čudno je da je najveći broj pčela nestao iz najjačih društava, a neobično je i da je uz mali broj uglavnom mladih pčela u košnicama ostala matica, velike količine meda i hrane", izjavio je Rakić i naglasio da pčele nisu nestale u rojevima, te da nema tragova krađe i znakova trovanja.

On je napomenuo da nema ni mrtvih pčela u košnicama i u okolini košnica što isključuje bolest varoe.

Rakić je objasnio da je prije tri godine zbog prisustva američke gnjiloće ili varoe spaljivanjem uništio 30 košnica i da od tada nije zabilježena u većem obimu ova bolest u njegovom pčelinjaku.

Tada je Rakić Udruženju pčelara i nadležnoj inspekciji prijavio bolest pčela, kao i ovogodišnje misteriozno nestajanje pčela. Rakić je preporučio pčelarima da prijave bolesti pčela da bi se orgnizovano borili protiv ove neobjašnjive pojave.

U Udruženju pčelara "Bagrem" u Modriči registrovano je 100 pčelara sa više od 3.500 pčelinjih društava. Na području Modriče je i veliki broj pčelara koji nisu članovi "Bagrema", koji ukupno imaju više od 1.500 pčelinjih društava.