BIH

Bosanska Kostajnica: Zbog naglog porasta vodostaja Tavije i Bubnjarice proglašeno stanje pripravnosti

Nabujali potoci poplavili dvorišta i kuće

M.Z.

24.10.2014

Zbog naglog porasta vodostaja potoka Tavije i Bubnjarice, u Bosanskoj Kostajnici od jutros je na snazi, odlukom Drage Bundala, nečelnika općine, stanje pripravnosti. Tavija se izlila iz korita i poplavila desetak pomoćnih objekata, isto toliko dvorišta a pod vodom je i jedna kamenorezačka radnja. Dramatično raste i vodostaj Une, 20 centimetara na sat i ona se na pojedinim dijelovima  već izlila iz korita.

- Cijelu noć smo uz pomoć mehanizacije gradili privremene  nasipe, čistili i produbljavali korita Tavije i Bubnjarice i tako zaustavili plavljenje stambenih objekata, mada je dio kuća u naselju Mrakodol zbog poplava odsječen od ostatka općine - kazao je jutros Aleksandar Pašić, portaparol općine.

mrakodol-odsjecen-od-svijeta

Mrakodol odsječen od svijeta (Foto: D.Stojnić)

On je dodao da je u prekidu regionalni put Prijedor - Bosanska Kostajnica kod mjesta Golobrađa, kao i da se magistralnim putnim pravcem Bosanska Kostajnica - Bosanski Novi i Bosanska Kostajnica – Bosanska Dubica  zbog bujičnih voda saobraćaj odvija otežano. Inače ovo su  šeste poplave u ovoj godini na području Bosanske Kostajnice.

U novom  naselju Topolik  kod Prijedora nabujala rječica Miloševica poplavila je desetak kuća, potvrđeno je iz Odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora.

Zbog izlijevanja rijeke Knežice, u prekidu je put Prijedor – Bosanska Dubica.

bosanska-kostajnica-ulica-vase-pelagica

Bosanska Kostajnica, ulica Vase Pelagića  (Foto: D.Stojnić)