BIH

Elviru Aliću drago što je osvjetlao obraz policajcima

Pripadnik MUP-a ZDK, poštenjačina koji je našao 12.000 KM

Autor:A. Dž.

24.10.2014

Elvir Alić, 43-godišnji kriminalistički tehničar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), vraćao se u srijedu poslije podne s terena, kada je na trotoaru, nedaleko od zgrade MUP-a, ugledao svežanj novčanica umotan u najlonsku vrećicu.

Osiguranje i notari

- Padala je jaka kiša i po vrećici i novcu koji je virio, a kasnije je utvrđeno da je u pitanju oko 12.000 KM, vidjelo se da ne stoji dugo tu. Zastao sam minut-dva, pitao ljude iz kafića prekoputa jesu li vidjeli išta neobično. Blizu se nalaze osiguravajuća društva i notarske kancelarije pa sam pretpostavljao da je novac ispao nekome ko je tamo uradio neki ugovor.

Notarka iz susjedstva rekla je da je imala nekoliko ugovora pa sam im svima sugerirao da se, ako se pojavi vlasnik, jave u Policijsku upravu. Pozvao sam kolege iz PU da naprave zabilješku. Za pola sata-sat javila se osoba koja je najvjerovatniji vlasnik - kaže Alić.

O sebi ne voli mnogo pričati, osim da je 21 godinu u policiji, da je oženjen i ima dvoje djece, te da je prošao sve pozicije, od policajca do pripadnika Specijalne jedinice MUP-a. Na upit smatra li svoj postupak i po čemu posebnim, odgovara:

Etički kodeks

- Nastranu ljudske osobine, svaka profesija ima etički kodeks, a policajci su još uz to obraz države. Žao mi je što živimo u društvu gdje je biti normalan postalo vijest. Opet, drago mi je što je vaš list prepoznao da treba istaći i pozitivne stvari, jer policajce nerijetko prikazuju u negativnom svjetlu.

Vlasnik se javio

Kako nam je potvrdio Esnaf Buza, načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a ZDK, u toku su dodatne provjere radi utvrđivanja vlasništva, ali za sada imaju podatak da je novac ispao Zeničaninu A. M., koji je prethodno sačinio jedan kupoprodajni ugovor i uputio se u šalter-salu Općine Zenica, gdje je i primijetio da mu je novac ispao. Njemu će danas ili u ponedjeljak novac biti vraćen.