BIH

Sumnje na izborni inžinjering

Reakcije stručnjaka na odugovlačenje s brojanjem glasova

A. Nu.

24.10.2014

Odugovlačenjem s prebrojavanjem, namjernom nespretnošću i pravljenjem pozicije za određene partije već je izgubila kredibilitet i Centralna izborna komisija (CIK), a samim tim doveden je u pitanje legitimitet ukupnih izbora i njihovih rezultata, smatra Ivan Šijaković, sociolog i profesor Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci.

- Kada vi poslije toliko vremena ne možete reći jasno sve rezultate, dok se u razvijenom i savremenom svijetu to čini maksimalno za 24 sata, znači da je posrijedi nekakva manipulacija, možda čak i ozbiljnija krađa i nelegalni postupci koji se sada polako prikrivaju ili se žele podvesti pod nekakve probleme koji su bili. Očito je da je riječ o izbornom inžinjeringu, koji je bio pripremljen ranije, da određene partije i koalicije moraju proći - smatra Šijaković.

On smatra da je na ovim izborima volja građana bila samo sredstvo za "potkusurivanja". Prema njegovom mišljenju, nakon ovih izbora, građane više ne treba žaliti, jer nisu birali promjene.

- Njima su, zaista, nuđene opcije od manjih partija, od različitih izbornih lista, ali oni su se koncentrisali samo na velike partije, velike koalicije, iako dobro znaju da među njima nema ništa više vrijedno, ništa više ozbiljno. Ne može se više pravdati to žaljenje naroda, sami su krivi - smatra Šijaković.

Enes Osmančević, politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, komentirajući nedostatke i kašnjenja u dostavi preliminarnih rezultata, najvećeg krivca vidi u CIK-u.

- Moja teza je da je CIK izgubio kredibilitet, što se manifestira, prije svega, u činjenici da sa svim svojim resursima, jednostavno, nije u stanju nakon izbora u relativno razumnom vremenu saopćiti preliminarne rezultate. Jer riječ je o komisiji koja ima zadaću da provede izbore, koja samo to radi, o njenim članovima koji imaju dobre plaće i prinadležnosti - kazao je Osmančević.

Šehić: Dokaz da nije sve uredu

Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH, predsjednik Foruma građana Tuzle i strateškog odbora koalicije "Pod lupom", smatra da je ponovno brojanje glasačkih listića s velikog broja biračkih mjesta najbolji dokaz da u lancu izborne administracije nije sve funkcioniralo na pravi način, što će se naknadno utvrditi.