BIH

Šveđanin kandidat za Sorensenovog nasljednika

U potrazi za Sorensenovim nasljednikom

A. Du.

24.10.2014

Zvanični Brisel ponudio je aktuelnom predstavniku Evropske komisije u Pakistanu, švedskom diplomati Larsu Gunaru Vigemarku (Gunnar Wigemark), mandat na čelu Delegacije EU u BiH, saznaje "Dnevni avaz".

Ako ga prihvati, Vigemark bi tako mogao postati nasljednik Petera Sorensena, aktuelnog specijalnog predstavnika i šefa Delegacije EU u BiH, koji uskoro napušta ovu poziciju. Kako smo pisali, on je imenovan za ambasadora EU pri Ujedinjenim narodima u Ženevi.

Kao Sorensenovi nasljednici spominjani su i Jelko Kacin, izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju od 2006. do 2014. godine, te donedavni ambasador Češke u BiH Tomaš Sunjog (Szunyog), koji je, također, aplicirao na ovu dužnost.

Vigemarka je bivša visoka predstavnica Ketrin Ešton (Catherine Ashton) u septembru 2010. godine imenovala kao jednog od prvih ambasadora EU u okviru Lisabonskog ugovora. Svoju dužnost u Pakistanu na čelu Delegacije EU u ovoj državi počeo je u februaru 2011. godine. Od 2008. do 2010. obavljao je dužnost šefa Odjela za sigurnosnu politiku u Evropskoj komisiji.

U bogatoj karijeri u okviru švedskog diplomatskog servisa služio je u Beogradu, Vašingtonu, Briselu, Kabulu i Moskvi. Rođen je 20. marta 1960. godine u Geteborgu.