CRNA HRONIKA

Akcija "Golf": Pogledajte pse tragače u lovu na kriminalce u ZDK, uhapšeno 15 osoba!

Nakon pretresa na 18 lokacija

Tim "Dnevnog avaza"/Fena

24.10.2014

U okviru združene policijske akcije kodnog naziva “Golf”, pripadnici policijskih timova MUP-a ZDK u jutarnjim satima su izvršili istovremene pretrese na osamnaest lokacija na području Zenice i na jednoj lokaciji na području Viteza. 

Pretresi su nastavljeni u toku dana kada su nastupila i lišenja slobode lica, koja se sumnjiče za otuđenje putničkih vozila, zloupotrebu opojnih droga, nelegalno posjedovanje oružja i iznude.

Aktivnosti koje su dosad poduzete u okviru ove akcije rezultirale su lišenjem slobode petnaest lica, pronađena su i oduzeta dva putnička vozila, određena količina opojnih droga, novca, oružja i municije, veći broj mobilnih aparata i ‘sim kartica’, dijelovi putničkih vozila, te alat za krivotvorenje oznaka na vozilima, kao i drugi predmeti za koje se sumnja da potiču iz krivičnih djela počinjenih od strane lica lišenih slobode. 

Na navedenim lokacijama obavljeni su pretresi stambenih objekata, poslovnih prostorija, vozila i pokretnih stvari s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. 

Policijski timovi su jutros na svim lokacija otkrili lica koja su predmet akcije, lišili ih slobode, a nakon izvršenih pretresa privedeni su u službene prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova ZDK, gdje je nad njima zavedena kriminalistička obrada.
 
U akciji “Golf” angažovano je preko 140 policijskih službenika MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Tuzlanskog kantona, a akcija je isključivo usmjerena na lociranje i lišenje slobode lica koja se sumnjiče za krađu putničkih vozila, zloupotrebu opojnih droga, nelegalno posjedovanje vatrenog oružja i drugih krivičnih djela.
 
Tokom akcije nadzor i rad policijskih službenika koordinirao je pratio tim tužilaca Kantonalnog tužilaštva ZDK za područje Zeničko-dobojskog kantona i Srednjobosanskog kantona, dok aktivnosti u Tuzlanskom kantonu prati i nadzire tim tužilaca Kantonalnog tužilaštva TK. 

Policijskih timovi, koji sudjeluju u akciji “Golf”, nastavljaju sa aktivnosti koje se poduzimaju po nalozima i uputama tužilačkog tima Kantonalnog tužilaštva ZDK, koji i rukovodi aktivnostima što se poduzimaju na području Zeničko-dobojskog kantona. 

Lica lišena slobode će nakon kriminalističke obrade biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona na dalje postupanje, saopćeno je Agenciji FENA, iz Odjela za javnost policije MUP-a ZDK.

Inače, jutros oko 6 sati započela je velika policijska akcija "Golf" gdje su u toku pretresi na 35 lokacija na području Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona, te na području Zvornika.

U Tuzli trenutno se obavlja pretres na 2 lokacije, u Kalesiji na jednoj dok se u Zvorniku pretresa 15 lokacija. Također pretresi traju i na području Visokog.

Pretresi se obavljaju po naredbi Kantonalnog suda Tuzla i Kantonalnog suda Zenica, a riječ je o postojanju osnovane sumnje zbog izvršenja više krivičnih djela organiziranog kriminala u vezi sa izvršenjem teške krađe i krivotvorenja javnih isprava.

Nezvanično saznajemo da je u pitanju otkrivanje izvršilaca krađe putničkih vozila.

Pripadnicima MUP-a ZDK tokom akcije "Golf" u otkrivanju osimnjičenih osoba pomagali su i prsi tragači. Više o akciji pogledajte u priloženom videu.

Prema informacijama bliskim MUP-u TK u jutrošnjoj akciji „Golf“ već su uhapšena dva lica na području Tuzlanskog kantona,  u Zvorniku je uhapšeno njih devet, a u Visokom jedna osoba.

Svi uhapšeni treba da budu  privedeni u prostorije MUP-a TK. Nezvanično, saznajemo da se radi o kradljivcima vozila, ali i o licima koja su učestvovala i u drugim kriminalnim radnjama.

Više informacija očekuje se tokom dana, a u pretresima osim pripadnika MUP-a Tuzlanskog i Zeničko- dobojskog kantona učestvuju i pripadnici Centra javne bezbjednosti Bijeljina.