NOGOMET

UEFA danas donosi odluku o disciplinskom postupku za reprezentacije Srbije i Albanije

Zbog prekinute utakmice

Srna

24.10.2014

Evropska fudbalska unija UEFA danas će donijeti odluku u disciplinskom postupku zbog prekinute utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije.

Donošenje odluke juče je odgođeno za danas zbog obimne dokumentacije sa dokazima obje delegacije.

U Kontrolnoj i Disciplinskoj komisiji UEFA nalaze se predsjednik Tomas Partl (Austrija) i članovi  Jacques Antenen (Švajcarska),  Sándor Berzi  (Mađarska), Tomas Hea (Andora), Jim Stjerne Hansen (Danska), Hans Lorenz (Njemačka), Rudolf Repka (Češka), James Sho (Sjeverna Irska) i  Joël Wolf (Luksemburg).

Komisija koja će odlučivati o prekinutoj utakmici brojaće tri člana iz ovog sastava.

UEFA je pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalskom savezu Srbije stavljaju se na teret navijački neredi, bacanje baklji i drugih predmeta sa tribina, korištenje lasera, ulazak navijača na teren i slaba organizacije meča.

Albanci su, sa druge strane, suočeni sa mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu nakon prekida i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

Izvjesno je da su moguća četiri scenarija, a prvi je da UEFA, ukoliko utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodijeli pobjedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, a druga da taj rezultat pripiše gostima ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente zbog slabe organizacije utakmice.

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike, dok je četvrta opcija da utakmica bude ponovljena u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

Fudbalske reprezentacije Srbije i Albanije sastale su se 14. oktobra u Beogradu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali je meč krajem prvom poluvremena prekinut zbog provokacije gostiju.

Utakmica je prekinuta u 42. minuti, naokn što se nad terenom pojavio kvadrokopter na daljinsko upravljanje - dron, koji je nosio zastavu takozvane velike Albanije.