GLOBUS

ZATO GA NIJE BILO Kim Jong-un naredio još jednu široku čistku

Prema izvještaju južnokorejskog dnevnog lista JoongAng Daily

(E. Al.)

24.10.2014

U posljednjih nekoliko sedmica nekoliko istaknutih zvaničnika Sjeverne Koreje doslovce je iščezlo iz izvještavanja sjevernokorejskih državnih medija, a to nije uobičajeno. Time su porasli i strahovi da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio još jednu široku čistku tokom svog izostanka iz javnosti.

Južnokorejski dnevni list JoongAng Daily izvještava da su ključni zvaničnici iz sjevernokorejskog kabineta izostali s važnih javnih događaja u posljednjih nekoliko sedmica. Jedan "dobro informiran" izvor rekao je za taj list da je dobio pouzdanu informaciju kako je šest dužnosnika na nivou ministara smaknuto, prenosi Independent.

Prema pisanju navedenog lista nestali su Sim Chol-ho, ministar telekomunikacija, Ma Won-chun, prominentni arhitekt i zvaničnik za građevinarstvo, general Ri Pyong-chol, komandant sjevernokorejskog ratnog zrakoplovstva, Chang Ung, član Međunarodnog olimpijskog odbora i Ri Yong-gil, šef generalnog štaba sjevernokorejske vojske.

"Za razliku od većine zapadnih medija i njihovih izvora o Sjevernoj Koreji, njihova agenda je ozbiljna, a ne tabloidna. Prema tome priča o čistki je moguća. U ovom trenutku nerado bih rekao više od toga", istakao je Aidsan Foster-Carter, komentarišući pisanje JoongAng Dailyja.