BIH

Osnovcima iz Stabandže ponudili da nastavu pohađaju u štali!

Ispred zgrade Općine Velika Kladuša danas protest roditelj

Fa.V.

24.10.2014

Učenici Područne škole Stabandža kod Velike Kladuše, njih 57, od srijede ne pohađaju nastavu jer za to nemaju uvjete. Prošlu školsku godinu učenici su završili u mektepskim prostorijama, a ovu započeli u skladištu seoske trgovine. Iako na računu imaju potrebna sredstva za renoviranje ruševne mjesne škole, nemaju potrebne dozvole Općine Velika Kladuša na koje čekaju već 13 mjeseci. 

Općina je ponudila roditeljima da djeca nastavu slušaju u štali, na šta oni nisu pristali. Da bi se ublažili nastali problemi, predstavnici roditelja su se u utorak susreli s općinskim načelnikom Edinom Behrićem, ali bez rezultata. 

- Načelnik nam je obećao da će papirologija biti riješena. Nažalost, već drugi dan nakon početka radova na školi, poslao nam je inspekciju - kaže predstavnik roditelja Ismet Abdić. 

Roditelji su za danas najavili mirne proteste ispred zgrade Općine Velika Kladuša. Iz općine su se oglasili saopćenjem u kojem, između ostalog, navode da su spremni za potrebe učenika Područne škole u Stabandži osigurati autobusni prijevoz do centralne škole u Crvarevcu, a da je sve ostalo u nadležnosti Ministarstva obrazovanja USK.