BIH

Ako se snijeg zadrži, prvi skijaši na Vlašiću za vikend

BABANOVAC Turistički radnici očekuju bolju sezonu od prošle

D. PUCAR

24.10.2014

Snijeg koji je proteklih dana napadao na Vlašiću ubrzao je pripreme za zimsku sezonu. 

Naime, kako kaže Samer Dolovac iz Udruženja „Vlašić planet života" te vlasnik turističke agencije "San tours", ove godine na Vlašiću očekuju puno bolju sezonu od prošle.
 
Pomjeren booking

- Pripreme su ubrzane, pogotovo zbog snijega i za nas dobre vremenske prognoze za kraj oktobra i početak novembra, kada najavljuju novi snijeg i temperature u minusu. Jako je teško da ova sezona bude gora od prošle, a i odlično je krenula pa smo optimistični - rekao je Dolovac. 

vlasic-nova1

Foto: I.Skeho (U toku su i pripreme za zvanično otvaranje ski-sezone)

Zbog loše prošle sezone, kaže, i proces bookinga će biti pomjeren, a u predsezoni, kao i svake godine, očekuju uglavnom domaće goste. 

Na Babanovcu je trenutno desetak centimetara snijega, još nedovoljno za skijanje, ali ako se snijeg zadrži do vikenda, prvi ovogodišnji skijaši mogli bi stati na skije. 

Otvorenje sezone

U toku su i pripreme za zvanično otvaranje ski-sezone, koje je zakazano za vikend od 19.  do 21. decembra, kada će biti održano i novo izdanje popularne manifestacije „Šankanje".

Cijene iste kao lani

Cijene smještaja i usluga, ističe Dolovac, na nivou su lanjskih.

- Cijene polupansiona za jedan dan u hotelima kreću se od 55 do 220 KM, ovisno o smještaju, dok se privatni smještaj može naći već od 15 do 30 KM po danu - rekao je Dolovac te dodao da ove godine dvodnevne ski-karte koštaju 32 KM za poludnevnu propusnicu te 50 KM za dnevnu.