KOLUMNE

Zaborav ubija!

LIČNOST DANA Andrej Đerković

M. Ču.

24.10.2014

Portugalski festival savremene umjetnosti posvećen bh. umjetniku Andreju Đerkoviću, koji će u gradu Lagosu biti održan do 26. oktobra, podsjetit će i na genocid s kraja 20. stoljeća koji se dogodio u Srebrenici. 

Peto izdanje ove značajne kulturne manifestacije bit će održano pod nazivom "Zaborav ubija", prema istoimenom, sada već kultnom djelu našeg umjetnika kojim on ne dozvoljava da tragedija Srebreničana padne u zaborav i prođe nekažnjeno.

Đerković je svojim djelima javnost podsjećao i na blokadu grada pod Trebevićem, tragediju u Njujorku iz 2001., a na genocid u Srebrenici opominjao je i kroz djelo "Srebrenicaekspres". Za svoje djelovanje dobio je brojne nagrade, a samostalno je izlagao po cijelom svijetu, između ostalog, u Palestini, Sjevernoj Irskoj, Danskoj, Crnoj Gori, Kanadi, Švicarskoj, Italiji, Holandiji, Francuskoj, Engleskoj, Portugalu, Turskoj, San Marinu, Njemačkoj, Grčkoj... Jedan je od osnivača Kolekcije "Ars Aevi". 

Andrej Đerković rođen je 1971. godine u Sarajevu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti. Njegovi radovi i fotografije objavljivani su u prestižnim svjetskim magazinima. Živi i radi na relaciji Sarajevo - Ženeva.