BIH

UN sutra slave 69 godina od osnivanja: Koncertom pjevača Stinga i pijaniste Lang Langa!

U New Yorku

Fena

23.10.2014

Ujedinjene nacije će u petak u New Yorku proslaviti svojih 69 godina koncertom pjevača Stinga i pijaniste Lang Langa a voditelj će biti glumac Alec Baldwin. 

Proslavi će prisustvovati glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kao i predsjednik Generalne skupštine Sam Kutesa iz Ugande.

ban-ki-moon

Foto: ( Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon)

Mnoge slavne ličnosti djeluju u korist UN-a, od borbe protiv virusa ebole do borbe protiv kašnjenja u rastu proizvodnje za koju se angažirao slavni indijski producent Aamir Khan.

Prije dvije sedmice, britanska nogometna zvijezda David Beckham pojavio se na videu UNICEF-a da ohrabri stanovnike Sierra Leonea pogođenog ebolom da potraže medicinsku pomoć ali i da privuče donacije.

Najveći reklamni potez UN-a dogodio se na samitu o klimi prošli mjesec kada je američki glumac Leonardo di Caprio pozvao na spašavanje planete. Video s njegovim govorom gledalo je 1,5 milion ljudi, što je rekord za UN.

Malo je slavnih ličnosti radilo za UN kao američka glumica Angelina Jolie, imenovana za ambasadoricu dobre volje Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR) u 2001. godini i za specijalnu izaslanicu 2012. Neki kritiziraju ovo korištenje zvijezda koje su željne da njeguju imidž humanitaraca i građana svijeta.

-Treba pronaći ravnotežu s ljudima koji imaju neki autentični angažman a često i osobni u nekoj stvari - smatra konsultantica Claire Lewis.

Prva slavna ličnost koja je djelovala za UN bio je američki glumac Danny Kaye, imenovan 1954. godine za UNICEF-ovog ambasadora dobre volje.