BIH

Princ Eugen Savojski prije 317 godina sa oko 8.500 vojnika spalio Sarajevo

Na današnji dan

Dž. Č.

24.10.2014

Jedan od najvećih vojskovođa svog vremena, princ Eugen Savojski, na današnji dan 1697. godine ušao je u Sarajevo dolinom rijeke Bosne i spalio ga sa oko 8.500 vojnika.

O ovom napadu se vrlo malo se zna, a najviše podataka može se saznati iz dnevnika kojeg je vodio Savojski.

On je početkom oktobra 1697. krenuo iz Osijeka u Sarajevo, a u središte Bosanskog sandžaka stigao je 22. oktobra i zatražio da se grad preda, te vlastima uputio pismo, kojeg su odnijeli zastavnik i trubač

U pismu je pisalo:

- Ova naša opomena učinjena je u dobroj namjeri, ali izjavljujemo, ako se ona ne uvaži, i ako ostanete uporni, da će se naša dobrota izvrgnuti u strogost, pa ćemo sve uništiti mačem i vatrom. nećemo poštedjeti ni dijete u majčinoj utrobi jer je pripravljena i teška artiljerija- napisoa je Savojski.

Dijelovi njegovog dnevnika su objavljeni u djelu Noela Malcolma „Povijest Bosne“, gde piše da je Savojski tokom marširanja na Sarajevo, sat i pol daleko od tabora, sreo zastavnika kojeg je poslao dan ranije u grad da uruči pismo. Zastavnik je bio vidno ranjen, dok je trubač ubijen "za vrijeme divljeg bijega stanovnika iz Sarajeva".

Savojski je svoje jedinice rasporedio na jednu uzvisinu iznad grada odakle je krenuo u napad.

- Turci su već bili sklonili najvrjednije stvari, ali su svejedno ostavili za sobom veliku količinu svakojake robe. Pred večer je grad planuo. Inače se nalazi na široku prostoru i potpuno je otvoren; ima 120 lijepih džamija. Sutradan sam još ostao u Sarajevu. Prepustili smo grad i svu okolicu vatri. Naš jurišni odred koji je progonio neprijatelja vratio se s bogatim plijenom i mnogo žena i djece, nakon sto su pobili svu silu Turaka- napisao je u svom dnevniku Eugen.

U svom pismu Eugen podsjeća na to koliko je u njegovom pohodu "proliveno otomanske krvi", te je upozorio građane Sarajeva da se ne zavaravaju nadom u uotpor. On naglašava kako nisu došli "žrtvovati još ljudske krvi", te insistira da mu iz Sarajeva pošalju izaslanika, jer će u protivnom on nastaviti svoj marš. Također ističe da naknadno neće ništa uvažavati kada se vojska približi gradu.

eugen2

Biografija:

Eugen Savojski (Eugène de Savoie-Carignan) rođen je u Parizu, 18. oktobra 1663. godine. Sa devetnaest godina odlučio se za vojni poziv i htio se pridružiti francuskoj vojsci gdje je odbijen. Kako je imao habsburške korijene, pridružio se vojsci Leopolda I, kralja  Njemačke, Ugarske, Švicarske, Češke, te vladara drugih habsburških posjeda.

Po pisanju književnika Valerijana Žuje za Slobodnu Bosnu, Eugen je bio obilježen kao učesnik u homoseksualnim orgijama, a isti autor prenosi mišljenje vojvotkinje od Orleana o Eugenovom fizičkom izgledu, tačnije o "velikom nosu i istaknutim zubima". Najveće bitke koje je vodio jesu one kod Mohača, Sente, Petrovaradina i Beograda.

Preminuo je 21. aprila 1736. godine u Beču, najvjerovatnije od upale pluća.