REGION

Antifašistički skup u Novom Sadu: "Ne diraj mi komšiju"

Zbog napada na objekte građana albanske nacionalnosti

Onasa

23.10.2014

Oko 1.500 građana Novog Sada i drugih gradova, kao i aktivista nevladinih organizacija, učestvovalo je danas velikom antifašističkom skupu u Novom Sadu, sa kojeg je poručeno da je "većina u jednoj zemlji odgovorna za manjinu i treba da ih zaštiti".

Skup je organizovan zbog napada na objekte građana albanske nacionalnosti nakon nereda na utakmici Srbija-Albanija, kao i zbog pojačanog djelovanja desničarskih i fašističkih organizacija u Srbiji i Vojvodini.

Predstavnik Vojvođnskog gradjanskog centra Željko Stanetić poručio je sa skupa da fašizam u Novom Sadu prepoznaje svakodnevno, jer Kulturni centar Novog Sada vodi "čovjek koji je u svađi sa umjetnošću i kulturom, jer je romskom paru oduzeto dijete zato što nije bilo dovoljno tamno, jer su otjerani mladi stranci i razbijani prozori Omladinskog kluba CK13".

"U posljednje vrijeme fašizam je prosipan sa stranica novina, iz glava raznih političara, i onda se prelio na radnje naših komšija. Zato ja danas nosim majicu 'ne diraj mi komšiju' i to je moja osnovna poruka sa ovog skupa", kazao je Stanetić.

Skup u Novom Sadu organizovala je koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a na njemu je obilježena i 70. godišnjica oslobođenja Novog Sada od fašizma polaganjem venca na Spomenik žrtvama racije.

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar