OSTALI SPORTOVI

"SimpoSar" otvoren promocijom filma "Naša brazilska priča"

Treći međunarodni simpozij sporta

Fena

23.10.2014

Treći međunarodni simpozij sporta "SimpoSar" otvoren je danas u Sarajevu promocijom filma "Naša brazilska priča", autora Sabahudina Topalbećirevića.

Film govori o predratnom stanju u bh. fudbalu, ratnom i poratnom, i plasmanu reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.  

Topalbećirević je naglasio da je film prepun emocija, te da vjeruje da će gledaoci uživati, kao i u samom simpoziju koji je okupio veliki broj sportskih radnika iz BiH i regiona.

- Vrata Sarajeva su otvorena, sportisti su ti koji rade ono što političari ne mogu. Vjerujem da će ''Simposar'' svake godine biti sve veći. Milina je slušati ljude koji znaju šta je sport, a mi smo u Sarajevo doveli sportsku elitu. Slušat ćemo predavanja sportskih velikana, a organizovane su i radionice iz boksa, košarke i vaterpola - naglasio je Topalbećirević i dodao da vjeruje da je Sarajevo na pravom putu da ponovo postane regionalni sportski centar.

Vaterpolo radionicu održat će selektor reprezentacije Hrvatske Ivica Tucak koji ističe da je ''Simposar'' lijepa priča za sport i Sarajevo.

- U subotu ću pokušati prezentirati rad hrvatske vaterpolo reprezentacije ljudima u Sarajevu. Želim svoja iskustva prenijeti ovdašnjim vaterpolo radnicima, koji bi u bliskoj budućnosti mogli stvoriti reprektabilnu vaterpolo reprezentaciju BiH - izjavio je Tucak.

"SimpoSar" se održava treću godinu zaredom, a stekao je ugled najprestižnijeg regionalnog sportskog simpozija, te su ga do sada posjetili brojni eminentni predavači iz oblasti sporta, marketinga, medija i sportske medicine. 

Ovogodišnji SimpoSar će pored brojnih predavanja pratiti i radionice vrhunskih sportskih stručnjaka kao što su Željko Pavlićević, Božidar Maljković, Tadija Kačar, Robert Jarni, Ivica Tucak i drugi.

Maljković, četvorostruki prvak Evrope s Jugoplastikom (dvije titule), Limogesom i Panathinaikosom naglašava da uvijek rado dođe u Sarajevo za koje ga vežu brojne lijepe uspomene, a posebno kada ima priliku da se susretne sa sportskim prijateljima.

Predsjednik Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH Elmedin Konaković već treću godinu posjećuje ''Simposar'' za koji kaže da je jedan od najznačajnijih sportskih projekata u BiH, ali koji još ne uživa takav status u bh. društvu zbog različitih faktora.

- Baho (Topalbećirević) već godinama pokušava animirati ljude u BiH da obrate pažnju na ''Simposar'', na kojem se govori o vrhunskom sportu i kao takav zaslužuje veći fokus javnosti. Nadam se da će se u Sarajevu od iduće godine obratiti malo veća pažnja na ovaj simpozij i ono što Baho radi za sportu u BiH - istaknuo je Konaković.